Cikkek

Nem csak virágkötő

Gombás Attila mester virágkötővel, kertészmérnökkel az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk a virágkötő szakmában.

Sajnos, vagy talán nem is, de irányt váltott a lakberendezés és a kertépítés felé, amik szintén rokon szakmák. Szépérzék, jó arányérzék, megfelelő anyagismeret, a színhatások összjátékának és a növények alakjainak, igényeinek ismerete kell hozzájuk. Hasonlóképpen a virágkötészeti munkák létrehozása sem működik az előbbiek ismerete nélkül.

Attila a Kertészeti Főiskolán végzett, de már akkor is sokat foglalkozott a virágkötészettel, diákként is versenyeket nyert. Teljes mértékben a virágkötészetet választotta hivatásul – feleségével, Fitos Györgyivel virágüzletet, majd később lakberendezési üzletet nyitottak Budapest belvárosában. Korán belefolyt a szorosan vett virágkötészeti életbe a versenyek szervezésével és a korábbi egyesület titkári, majd elnöki feladatainak ellátásával. Hamarosan már ő szervezte, tervezte több verseny teljes programját, kiírását. Még ma is az ő nevéhez fűzhető a keceli virágkiállítás megtervezése, felépítése, díszítése.

Már több virágkötészeti bemutatót is tartott a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon, de emlékezetes munkáival több nagykereskedésben is gazdagította a virágkötő szakma tárházát. Egyszerű, tiszta, természetes látásmódjával az egyik Alpok-Adria versenyen is sikert ért el.

Gondolkodásában, munkái kivitelezéseiben érezni, látni, hogy közel áll a természethez, ami főként kertépítési tevékenységéből is következik, ezért virágkötészeti alkotásai is a természet átlátható vonalrendszerét, funkcionális megvalósítását tükrözik. Szépen, praktikusan, jó anyagválasztással dolgozik.

A mellékelt képeken is jól láthatók a következetes, átlátható vonalrendszerű, kifinomult érzékkel összeállított alkotásai.

Örülhetünk, hogy az októberi alkotóműhely (workshop) levezető virágkötő mestere lesz. A kegyeleti virágkötészet néhány jellegzetes darabját készítik el maja a résztvevők, amiket el is vihetnek. Az alkotóműhelyre előzetesen jelentkezni lehet a Flora Hungaria titkárságán.

Az alkotóműhely időpontja: 2018. október 2. (kedd) 9.00 óra

Szöveg: Szabó János
Kép: Gombás Attila és Szabó János