Cikkek

EuroSkills 2018 BUDAPEST

Egyre gyakrabban kapom a kérdéseket a szeptemberi EuroSkills felől, így most alkalmam nyílt egy kicsit összefoglalni, hogyan is működik ez.

Mint már sokan tudjátok, a EuroSkills egy olyan európa-bajnokság, ahol fiatal, pályakezdő szakemberek versenyeznek egymással szerte Európából. Úgynevezett "szakmák olimpiájának" is szokták nevezni, az országoknak négy évre előre pályázni kell a szervezés jogára. Hatalmas büszkeség ez nekünk, hogy idén, 2018-ban Magyarország szervezi a EuroSkillst. 

A tavalyi Abu Dhabi WorldSkills világbajnokságon Takács Dani - az eddigi legjobb- negyedik helyezést érte el, így idén ősszel neki szurkolhatunk majd itthon is. 

A verseny helyszíne a Hungexpo lesz, mi virágkötők az "F" pavilonban leszünk, de mindenképpen érdemes az összes szakmát meglátogatni, hiszen nagyon érdekes lesz. 

Daninak már néhány hónapja elkezdődött a felkészülése, és bár konkrét feladatokat soha nem tudunk előre, nagyjából lehet sejteni, hogy milyen kategóriákra kell készülni, ezt leszámítva vakon tapogatózunk.

A verseny három napos, szeptember 26-27-28, és ingyenesen látogatható 9:00-17:00-ig, az utolsó napon pedig 9:00-16:00-ig. Bár teljesen ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. 

http://euroskills2018.com oldalon hamarosan kint lesz a látogatói regisztrációs felület, érdemes figyelemmel követni. Továbbá, - kérdeztetek erről is - szeptember 1-től látni és hallani fogjátok majd országszerte a beharangozóját a tv-csatornákon, rádióban, újságokban, óriásplakátokon, citylights-okon. Biztosak lehetünk abban, hogy mindenkihez eljut, aki érdekelt a versennyel kapcsolatban. 

Erősen ajánlott csoportosan az általános iskolás és középiskolás diákokkal meglátogatni a versenyt, hiszen nagyon jó ötletadó lehet a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára. A versenyen lesz egy úgynevezett "Try a Skill" rész is, ez azt jelenti: "Próbálj ki egy szakmát", ami minden szakmánál egy elkülönített területen lesz, ahol az odalátogató diákok, vagy felnőttek egy viszonylag egyszerű, de annál nagyobb örömöt okozó apróságot készíthetnek el. Nálunk kis csokrokat tudnak majd készíteni, de ugyanígy lesz lehetőség a festőknél, cukrászoknál, és az összes többi szakmánál is kipróbálni a szakma egy apró részletét. 

Én, mint a virágkötő szakma workshop managere felelek mindenért, ami a versenyhelyszínen történik, a világítástól kezdve a bútorokon át, az utolsó szál virágig, beleértve a minőséget, mennyiséget, és minden mást is. A termékek, vágott virágok, kiegészítő kellékek berendelése megtörtént, amiben nem győzök hálás lenni - előre is - a Nyester Kft-nek, akik biztosítják számunkra, 15 versenyzőnek azt a rengeteg üvegvázát, a Smithers Oasisnak, akik a tűzőhabtól kezdve a késen át mindennel a rendelkezésünkre állnak, valamint a Decoration & Design Kft.-nek, akik minden egyéb kellékkel ellátnak minket, a DirektVirágnak, akiknek az import vágott növényeket köszönhetjük, a Floralandnak a cserepes növényeket és a Magyar Szárazvirágnak. Nem szabad az Egyesületet és a Flora Hungariat kihagyni, mert bár nem túl hangosan, de ez az egész csapat együtt működik, együtt dolgozik mindenen, ami magyar, és virágkötészet.

Várunk mindenkit szeretettel szeptember 26. és 28. között a Hungexpon. Nagyon fontos megjegyeznem, - de ott is ki lesz írva - hogy a versenyzőkhöz beszélni nem szabad majd, sem integetni, sem köszönni, sem kérdezni, mert nagyon komolyan veszik, és kizárhatják a versenyből. Erre az oktatók/tanárok hívják fel a diákok figyelmét is, köszönjük szépen.

 

Kunfalvi Melinda