Cikkek

Egynyári-divatbemutató

Ahogy a divattal foglalkozó szakemberek a világ leghíresebb ruhatervezőinek éves divatbemutatóira utaznak, hogy ihletet merítsenek legújabb kollekcióik összeállításához, hasonlót jelentenek a termesztő kertészeteknek a kora nyári palántabemutatók. Az élvonalbeli nemesítőházak ott mutatják be a „holnap” azon növényújdonságait, ajánlott értékesítési koncepcióit, amellyel a termesztőket és a vásárlókat a következő évben szeretnék ösztönözni.

Mivel az egynyári és balkonnövények szerepe jelentős a termesztésben és a lakossági értékesítésben, kiemelkedő szakmai rendezvénynek számítanak a plántabemutatók, ahol a szakemberek első kézből tájékozódhatnak a nemesítés legújabb eredményeiről. A nyitott, érdeklődő és eredményre számító kertészek számára nem is kérdéses, hogy fölkeressék az ilyen rendezvényt.

Az előző évekhez hasonlóan, a Flora Hungaria Kft. idén is felvállalta, hogy immáron negyedik alkalommal megszervezi a Szaporítóanyag- és Fajtabemutatót, amelynek szokásosan a szigetszentmiklósi Nagybani Virágpiac ad helyet 2014. június 16-án, a hétfői piacnapon. A rendkívül sikeres és népszerű rendezvény kiállítói a hazai szaporítóanyag-forgalmazók, akik a saját vagy az általuk képviselt nemzetközi palántanevelő kertészetek termékeit kínálják a magyar és a határon túli termesztőknek. A bemutató kitűnő lehetőséget nyújt az aktuális, valamint a legújabb egynyári- és balkonnövény-választék áttekintésére, a nyári évelő-, a mind nagyobb jelentőségű fűszer- és gyógynövény-, balkonzöldség- és -gyümölcskínálat megismerésére. Nemcsak a fajtaválaszték óriási, de eligazodni és választani is nehéz. A forgalmazók szívesen segítenek és adnak tanácsot a termesztési elképzelések és tervek megvalósításához illő fajták, fajtasorok összeállításában. A szakmai nap lehetőséget teremt arra is, hogy a kertészek egymás között személyesen is tapasztalatot cseréljenek. A kiemelt piacnapra szervezett rendezvény mindenki számára nyitott. A késztermékek további forgalmazói, a nagy- és kikereskedők éppúgy tájékozódhatnak a következő szezon lehetséges „jelöltjei” felől.

A személyes részvétel ennél többet is jelent. A szaporítóanyag- forgalmazók erős és innovatív partnerei a termesztőknek. Elcsépeltnek tűnhet, mégis fontos: érdemes még többet megtudni a szokásos, és még annál is többet a kevésbé vagy egyáltalán nem ismert fajokról, fajtákról. Az elsődleges termesztési ismereteken túl a végfelhasználók számára lényeges egyéb tudnivalókat is érdemes begyűjteni a növények ellenálló képességéről, alkalmazhatóságáról, virágzási tulajdonságairól, ápolási igényéről. A fajtákról szerzett plusz információk átadása nagymértékben segíti a fogyasztók vásárlásait, döntéseit. Ritka kivételtől eltekintve a legújabb újdonságok egy szezon alatt átütő sikert aligha aratnak, mégis célszerű, hogy jelen legyenek a kínálatban. A róluk szerzett termesztői és felhasználói tapasztalatok alakítják majd a termék további erősödését vagy gyengülését. Akik számára fontos, hogy ne csak katalógusból, hanem élőben is megtekinthessék a növényeket; hogy olyan a tömegáruval együtt termeszthető fajtákat találjanak, amelyek kiegészítő, helyettesítő vagy választékbővítő termékként építhetők a kínálatukba; akik érdeklődnek a különlegességek, a termesztésbe illeszthető tetszetős réstermékek iránt, amelyek a következő szezonban a versenytársak közüli kiemelkedést teszik lehetővé, azok számára mindenképpen megéri, hogy egy napot rászánjanak a rendezvényre.

Ez a nap csak a szakmáról szól! Legyen Ön is résztvevője. A Flora Hungaria Kft. a 2014. évi Szaporítóanyag- és Fajtabemutató rendezőjeként, valamennyi kiállítója nevében szeretettel és tisztelettel meghív minden szakmai érdeklődőt.

Merényi Alexandra