Cikkek

Szeptemberi, ismétlő alkotónap beszámoló

Egy virágkötő életében, akár a virágüzletében, akár a műhelyében, mindig is jelen voltak az esküvők, hiszen ez egy elég kimagasló szektora magának a virágkötészetnek is.

Külön iparág alakult ki erre a mindenki életében igen fontos esemény méltó beteljesítésére. Legyen az akár a helyszín, akár a berendezés, akár a catering, a megszervezés, a lebonyolítás, de ide tartozik a sok minden más mellett dekorálás is. Nem csoda hát, hogy egyre többen szeretnének ebbe a lenyűgözőnek tűnő világba bekapcsolódni, vagy konyhanyelven szólva, meríteni a húsosfazékból.

Józan paraszti ésszel belátható hogy két választásunk van, ha ez nekünk ebben a felállásban nem szimpatikus. Az első, hogy morgunk az orrunk alatt, szidjuk a konkurenciát, de mindeközben a fotelba süllyedve semmit nem teszünk azért, hogy szakmailag folyamatosan jobbak legyünk másoknál. A másik opció, hogy tovább fejlesszük magunkat, felfrissítjük a tudásunkat, több lehetőséget és biztosabb tudást nyújtóan mások előtt járunk. Szerencsére sokan tudják, hogy a folyamatos fejlődés előnyt jelent, a precízen és szakmailag kifogástalan technikával elkészített csokrok és díszek sokkal többet érnek, mint egy hevenyészve, valós tudást nélkülözően összecsapott alkotás. Kezdünk végre ráismerni, hogy nem csak a virágot kell látnunk, hanem összképileg az egységet, amiket a virágok együttesen alkotnak. Fejlődnünk, tanulnunk, megújulnunk vagy akár csak leporolnunk a régi tudásunkat mindig kell, szükségeltetik a bevett rutinból végzett munka kiküszöbölése és a konkurencia fejünkre növésének érdekében.

Tavasszal a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon két alkotónap is lezajlott, ami az esküvői csokrok világába kalauzolta el a résztvevőket. Ezeken az alkalmakon az alapvető technikai fogásoktól elkezdve építettük fel a kivitelezés folyamatát, ügyelve az arányok, a súlypontok, a formák és ívek helyes megteremtésére. Külön hangsúlyozva a technikai drótok fontosságát és helyes használatát, az alapkészítéstől, a szárképzésig és a fiolázásig minden lehetséges módozatban. Minden alkalommal átvettük elméleti szinten is, hogy egy-egy menyasszonyi csokorral szemben milyen elvárásoknak, és milyen kritériumoknak kell megfelelni. Mindemellett külön hangsúlyt fektettünk a felhasznált növényanyag megismerésére és kezelésére egyaránt.

Olyannyira jónak tűnt ez a koncepció, hogy a visszajelzések hatására igény merült fel arra, hogy akik lemaradtak az eseményekről, vagy csak ezután kaptak kedvet hozzá, azoknak megismételjük ezeket az alkalmakat egy ismétlő, összefoglaló alkotónap keretein belül. Nekik így egy összefoglaló nap keretein belül, a két alkalom legfontosabb fogásait újra elhoztuk. Ezen az utó alkalmon egy fűzött technikával, vagyis dróttal szárképzett módon készített csepp alakú menyasszonyi csokrot készítettek, illetve megismerkedtek a drótszálakból font alapba készíthető, laza szerkezetű csokrok kivitelezésének módjával. Az alkotónap ezen alkalomból is a precíz technikai elemekre, a pontos arányokra, a szép formák és ívek kivitelezésére fektette a hangsúlyt. Ezúttal az őszi kiegészítők felhasználása is bemutatásra került, hisz a csokrokba különféle terméseket, dísztököt, díszkukoricát, díszalmát, csipkebogyót, galagonyát valamint törökmogyorót is bedolgoztunk, különféle technikai megoldásokat alkalmazva. Tartalmas, mozgalmas szakmai programot tudva magunk mögött, az alkotás örömével zártuk ezt a napot is.

Hálásan köszönjük újra a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac értékesítőnek - társainknak a fantasztikus támogatását!

Íme Ők :-)

Alstro Kft. 11 stand
Balázs János 626 stand
C & L Flora log 28/2
Decoration & Design Kft. 33 stand
Díva Orchidea Kft. 26 stand
Floraland Kft. log 4-5
G & G Flower Shop 28 stand
Golmitz Kft. 714-718
Károlyi Ibolya 212 stand
Kocsis András log 16
Magyar Szárazvirág Kft. 34 stand
Petrovics Gábor 262 stand
Brozsekné Dóczi Ibolya 375 stand
Simon Pál 375 stand
Simonidesz Zoltán 282 stand
VikVir Green Kft. log 32
Virág Attila Zsolt log 28
Virág Market Kft. 37 stand