Cikkek

Kerek menyasszonyi csokor - alkotónap beszámoló

Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó.

Ezt annak kifejezésére mondják, hogy csak úgy ér valamit a tett ígéret, ha azt teljesítik is. A Flora Hungaria év elején tett egy ígéretet, miszerint a szakmai alkotónapokat újragondolva, mélyebb rétegekben megkapirgálva, a technikai alapokra fektetve a hangsúlyt, valamint a növény és kellékismeret részletezésével vezeti majd le. Külön figyelve arra, hogy ne csak egy vezető virágkötő legyen, hanem kettő, felosztva a feladatokat, hogy a résztvevőkre is több figyelem juthasson.

Nos, túl vagyunk az első alkotónapon, ahol is a kerek menyasszonyi csokor készítésének rejtelmeibe vezette be a résztvevőket Gogolák Marcsi, és Szentpéteri Szabolcs. A téma kibontása a felhasználandó növényanyag megismerésével kezdődött, ahol a legnagyobb hangsúlyt a zöld növények ismerete kapta. Külön be lettek mutatva az itthon beszerezhető eukaliptusz fajok, részletesen megismerkedhettek a „Szafari mix” és az „Olasz mix” kötegekben megtalálható növényekkel, és a már jól ismert, vagy tévesen ismert zöld növényi részekkel is.

A következő etapban a menyasszonyi csokrokkal szemben elvárt kritériumok lettek átbeszélve. Kielemezve hogy mekkora lehet egy csokor szélességében, magasságában, hova essen a súlypontja a könnyen viselhetőség szempontjából, meddig érjen le a csokor széle, és hogy hogyan tudjuk a szárat elkeskenyíteni, a csokrot könnyebbé tenni.

Ezt követően a növényanyag előkészítése következett. Átbeszélésre került mely virágokat lehet felfűzni drótszárra, melyek, amiket saját száron érdemes hagyni, mik azok, amiket érdemes fiolázni. A virágfejek, zöld levelek, egyéb kiegészítők és fiolák helyes drótozása után, a kényesebb virágok előkészítése és felhasználása is átbeszélésre és bemutatásra került. Itt külön vendégünk is volt, Varga Kovács Hortenzia, vagyis Zizike, aki a Helleborusok helyes kezeléséről és érzékeny lelkületű mibenlétükről mesélt pár szót.

A teljes növényanyag előkészítése után Marcsi megmutatta a már előre elkészített első csokrot készen, majd egy másikat is elkezdett összeilleszteni, menet közben megmutatva hogy milyen szempontok alapján alakítsuk ki a megfelelő formát, hogyan lesz íve a csokor felületének, és mivel zárjuk le a csokrot alulról, vagyis az első szál megfogásától az utolsó mozdulatig mindent szemléltetett, és ezután kezdődhetett a munka.

Az első feladat egy színesebb, frissebb, nem teljesen zárt formavilágú csokor volt, melynek elkészítése, és szárának eldolgozása után bemutatásra kerültek a különböző növény frissítő, és tartósító permetek, ötletet kaphattak a csokor vizes csomagolásához, illetve a csokor átadását és szállítását segítő csomagoláshoz.

Idén Marcsi nyerte a menyasszonyi csokorkötő versenyt, és a győztes csokrának kicsinyített másával folytatódott az alkotónap. Marcsi itt is megmutatott minden kis fortélyt, drótozási és felfűzési technikát. Ez a csokor egy igazi télvégi, tavaszi sugallatot sugárzó, zöldes-fehéres-ezüstös-szürkés tónusú, a szélén lazán kiengedett zöldekkel lezárt alkotás lett.

Összességében egy koncentrált, tartalmas, alkotós és tanulós nap kerekedett ki az idei első ilyen rendezvényből. Hogy mennyire voltak megelégedve a résztvevők? Beszéljen néhány az ő véleményük közül.:

„Marcsi nagyon igényes, „míves” munkákat, anyagigényes csokrokat készített. A szemnek pihentető, nyugtató hatású, szolid színeket válogatott össze. A rá jellemző zöldek, zöldhöz közelítő virágok használata igazán pompássá varázsolta csokrait. Megtanultuk a helyes, arányos csokorkötés alapvető szabályait, készítés menetét, súlypont helyes kialakítását. Apró trükköket ismertetett meg velünk, ami nekünk sokat jelent. Szabi szakmai tudása, tartósítási módszerek megismertetése, segítőkészsége nagyban hozzájárult a mai nap sikeréhez. Szívesen részt vennék újra Marcsi bemutatóján. Nagyon hasznos nap volt.”

„Nagyon jó ötlet volt újítani az alkotónap menetrendjén, szuper, hogy szezon előtt új technikákat tanulhattunk, végre megint ki lettek értékelve a kész munkák, amiből én sokat tanulok. Gogolák Marcsi szuper oktató, Szabival jól vezették az egész napot. A virágok szépek voltak, különlegesek, és bőségesen álltak rendelkezésre! Örülök, hogy eljöttem! Köszönöm!”

„Szuper jó volt! Marcsit és Szabit nagyon bírom, tisztelem. Jó páros voltak. (Ez milyen hülyén hangzik nyelvtanilag!) A növényismertetős rész különösen tetszett. Szuperek a rejtett „technikai részek” elmondása, és nagyon jó volt a tartósításról kapott infó is. Kérlek ne hagyjátok abba!!! Szuper volt, köszönöm!”

„Jól éreztem magam, az elmélet hasznos volt, új technikákat tanultunk. Kedvesek és türelmesek voltak az előadók. A virág mennyiség bőséges volt és minőségi. Sok ilyet szeretnénk.”

„Nagyon jól éreztem magam, Marcsi is, Szabi is nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Nyugodt, kellemes hangulatban telt, ugyanakkor intenzív munkával, használható gyakorlati tudást kaptam. Köszönöm!”

„Nagyon köszönöm ezt a fantasztikus, sok tudást tartalmazó napot. A drótozási technikák nekem fantasztikusak voltak. A vágott virágok kezelése és tartósítása fontos információ volt számomra. Marcsi csokrai és alkotása egy élmény volt! Köszönöm nektek! (És azt is, hogy ismételten rájöttem mennyire imádom a szakmám J )”

„Szuper volt! Megtanultam pár dolgot, amit eddig nem használtam munkám során. Legfőképp a drótozási technikák, csokrok tartósítása és szállítása. Nagyon jó és kellemes napot tölthettünk veletek. Köszönöm!!! Köszönöm a ránk szentelt időt és türelmet, valamint azt hogy megosztottátok velünk a szakmai dolgokat. Remélem még lesz alkalom a viszont találkozásra.”

„Szívesen veszem azt a segítséget, amit ma kaptam. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy megismerjük a különlegesebb növények kezelését. Fantasztikus Szabi hozzáállása, szakmai tudása, segítőkészsége. Köszönjük! Marcsi szakmai alázata példa értékű! Érdemes példát venni róla. Felkészült nap volt, sokat tanultam ma is!”

„Nagyon jó hangulatban telt ez a nap, és sok ismerettel lettem ismét gazdagabb. Teljes képet kaptam, hogy is dolgozik egy mester virágkötő. Sok drótozási technikát mutatott be…. Köszönöm szépen hogy részese lehettem ennek a fantasztikus alkotónapnak.”

Természetesen hatalmas köszönet a támogatóknak is, hiszen ők is nagyban hozzátettek a rendezvény sikerességéhez.

Balázs János 626 stand

Blumen Pack 111 Bt. 43 stand

Decoration & design Kft. 33 stand

Dekor Plast Kft 510 stand

Kocsis Flóra Szőreg Kft log 16 stand

Lathyrus Kft. 40 stand

Raganella Kft. 231 stand

Szép lászló 8 stand

Virág Attila log 28 stand

Virág Markret kft. log 14 stand