Cikkek

Alkotónap a Kincsem Parkban!

Egy igazi virágkötő, vagy virágos dekoratőr nem csak az üzletében, esetleg a műhelyében mozog otthonosan, hanem idegen területen, kihelyezett színtéren is megállja a helyét, feltalálja magát.

Legyen az esküvő, rendezvény, vagy bármilyen dekorálandó esemény, felkészülten, határozottan kell a feladathoz hozzá látni. Mint minden egyes csokor is más, így ez hatványozottan igaz minden helyszínre, és minden dekorációra is. Tudnunk kell a feladatot megtervezni, térben magunk elé képzelni, és tudnunk kell milyen nehézségek és akadályok állhatnak utunkba. Egy idegen helyszínen, ismeretlen körülmények közt is helyt kell állni, sokszor rögtönözni, és a lehető legpontosabban megoldani a felmerülő gondokat, nehézségeket.

Félelmetes lehet egy nagyobb munkát is elvállalni, pláne egy helyszínen elkészítendő feladatot, de tudni kell, hogy minden egyes ilyen dekoráció új erőt, nagyobb bátorságot, merészséget, és elégedettséget von magával. Természetesen itt is elkél egy kis gyakorlati tudás, egy kis tapasztalat, amit mind-mind csak munkával tudunk magunkévá tenni. Persze hozzá tartozik az is, hogy mégis hogyan, miként szerezhetnénk ehhez gyakorlatot.

A Flóra Hungaria Nagybani Virágpiac augusztusi alkotónapja pont eme nehézségekkel teli feladatra építkezett, egy kihelyezett helyszíni dekorációt kellett megvalósítani a lelkes tanulni vágyóknak. A helyszín a Kincsem Park lóversenypálya patinás régi épülete, annak bejárata, lépcsőfeljárója, teraszai, valamint az épület előtt álló kincsem szobor és talapzata volt. Ezeket a helyszíneket kellett virággal díszíteni, méghozzá úgy, hogy egy három napos rendezvénynek, folyamatosan pompázó dekorációja legyen. Az esemény maga a Magyar Derby 2020 és Divat Hétvége volt, az agárversennyel, galopp- és ügetőversenyekkel, valamint az idei Derbyvel, amihez ezúttal divatbemutatók is párosultak.

A feladat tehát összetetten bonyolult volt, lévén külső, fedetlen helyszínen kellett egy három napig tökéletes állapotban lévő, látványos dekorációt megvalósítani, a helyszínen elkészítve. Ilyen esetekben vannak helyzetek amik biztosra vehetőek, és vannak, amik a lutri kategóriába tartoznak. Ilyen többesélyes tényező maga az időjárás, mert szakadhat az eső, ezerrel tűzhet a nap, tombolhat a szél. A tervezésnél tehát már úgy kell készülni, hogy minden eshetőségre megfelelő megoldásunk legyen. Kezdve a növényanyag összeválogatásával, a tartóedények súlyával, víztartó képességükkel, a rögzítési lehetőségekkel. Meg kell tervezni az alapanyagok és kellékek kijuttatását, az ottani elhelyezését, a területek dekorációjának lehetőségét, a tűzőhab áztatását, a folyamatosan termelődő szemét problémáját, a feladatokra szánt időt, és a végén az eltakarítást, a helyszín elhagyását. Mindezt úgy, hogy közösen dolgozva, együttes erővel haladunk a végcél felé.

A résztvevők így egy valós helyszínen, valós rendezvényen alkothattak, megtapasztalva hogyan is épül fel egy ilyen rendezvény dekorációja, hol és milyen technikával díszíthetünk, hogy tudunk látványos elemeket akár tűzni, lekötni, felkötni, leengedni. A legnagyobb és legnehezebb feladat pedig minden ilyen esetben, az időben való elkészülés, és a hatékony együttműködés, együtt dolgozás. Ezeket is mind-mind gyakorolva tudunk felkészülni a nagyobb munkákra.

De hogy hogy is sikerült a feladatot teljesíteni? Kijelenthetjük, hogy egységben az erő, a négy nagyobb terület bedíszítését, négy csapatra bontva kezdték elkészíteni a virágkötők. Ahogy haladtak a feladatokkal előre, úgy tudtak egymásnak is besegíteni, felépíteni a koncepciókat. Nagy feladat volt, tartalmas és tanulságos nap, koncentráltságot és kitartást igénylő nap, de bátran kijelenthetjük, aki eljött, az nem bánta meg. Az elkészült munkákban több féle technikát, stílust, lehetőséget kipróbálhattak, megvalósíthattak, játszhattak a színekkel, méretekkel. A végeredmény pedig beszéljen magáért.

Külön ki kell emelnünk azt a mérhetetlen segítséget és támogatást, amit a piac termelői és importőrei nyújtottak. Hihetetlen mennyiségű felajánlás érkezett, megszámlálhatatlanul sok virág, kellék és növényanyag gyűlt össze, és mindennek elszállításában is segítségre leltünk. Példaértékű összefogás volt ismét, megmutatva hogy mind tudunk egy célért áldozni, dolgozni.

Támogatóink:

Alstro Kft.

11 stand

Bakota Gergő

66 stand

Blumen Pack 111 Bt

43 stand

Boda Lászlóné

241 stand

Decoration & Design Kft.

33 stand

Farkas István

44stand

Flora Trade Kft.

592 stand

Floraland Kft.

log 4-5

Floratom

249 stand

Gallyas Ernő

37 stand

Garas Virág Kft.

262 stand

Gombos Pál

365 stand

Gömöri János

126 stand

Green Center

223 stand

Herka György

146 stand

Horváth Mónika

72 stand

Hubai Imre

44 stand

Janicsák és Tsa Kft.

793 stand

Juhász és Tsa Kft.

371 stand

Károlyi Ibolya

212 stand

Kárpáti László

166 stand

Kocsis András

log 16

Lengyel László

168 stand

Márton Mihály

227 stand

Nagy János

54 stand

Pelikán Virág Kft.

70 stand

Róth Jenő

84 stand

Simon Pál

375 stand

Sultz-Ker

248 stand

Szeles Sándorné

239 stand

Virág Market Kft.

35 stand

Virágos Pagony Kft.

322 stand