Cikkek

Határozott irányvonal

Sokan várták már Móri Imre, Bertók István és Bolykó Dalma kegyeleti virágkötészeti bemutatóját. A mester virágkötő mellett a fiatalok Imréhez hasonló stílusban alkottak, ami a mindennapi együttes munka eredménye. Hasznos az azonos stílus, főként az üzletmenetben, hogy az alkalmazottak is ki tudják szolgálni a Duna Plaza bevásárlóközpontban lévő IMORI virágszalon igényes vevőit.

A műsorvezető Boros Attila megható és szép búcsút vett Laukó Páltól, aki nem régen hunyt el. Pali rengeteget tett a virágkötő szakmáért, akár szponzorként, de egyszerűen segítőként is ott volt a virágkötészeti versenyeken, bemutatókon. Hiányozni fog! Csodálatos feladatnak tett eleget, amikor bemutatta az új ifjúsági európabajnokunkat, Nagy Gábort és segítőjét, Takács Dánielt, aki viszont versenyzőként utazik hamarosan a Worldskills versenyre.

Ezután megkapták a szót és a színpadot a bemutató virágkötői. Az előkészületeket lefigyelve, gyönyörű kegyeleti alkotásokkal érkeztek a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac Galéria termébe, s lepték meg velük a szép számban megjelent közönséget. Több új megoldást mutattak be, pedig azt hihetnénk, hogy már nincs semmi új ötlet a virágkötészetben.

Móri Imre bemutató
Már a regisztráció során minden hely elkelt a nagy galéria teremben. Több mint háromszázan voltak kíváncsiak a mester és munkatársai alkotásaira, azok elkészítésére.
Móri Imre bemutató
Laukó Pálról is megemlékeztek a résztvevők. A műsorvezető, Boros Attila méltatta a virágkötészeti versenyeket, bemutatókat komoly összegekkel támogató szakembert, aki pár hete hagyott itt bennünket örökre.
Móri Imre bemutató
Kellemes feladatnak tett eleget Boros Attila a VVVMSZE elnöke, amikor a színpadra szólította Nagy Gábort és Takács Dániel. Az ifjúsági európabajnoki cím ismét Magyarországra került. Nagy Gábor megnyerte a versenyt Belgiumban. Segítője pedig a Worldskills verseny magyar résztvevője lesz. Izgatottan várjuk az eredményér Abu Dhabiból!
Móri Imre bemutató
A Nagy Gábor győzelmét igazoló oklevél.
Móri Imre bemutató
Újabb magyar virágkötő, újabb kupával. Nagy Gábor büszkén mutatta meg a Belgiumban megszerzett kupát.
Móri Imre bemutató
Móri Imre, mester virágkötő a tőle megszokott nyugalommal és felkészültséggel készítette el a lenyűgöző, ám a kegyeletnek megfelelő visszafogott hangulatú koszorúkat.
Móri Imre bemutató
Filczsinór darabokkal körberagasztott szalma koszorúalapot izlandi zuzmóval fedte be, majd mindenféle száraz terméssel, kőrózsával és orchideával díszítette.
Móri Imre bemutató
A tűzőhab alapot széthasogatott Aspidistra levéllel fedte be, majd a mohával beburkolt fiolába tett orchidea virágfejekkel díszítette.
Móri Imre bemutató
Az alapra ragasztott, félbehajtott „Salal” (Gaultheria Shallon) levelek alkotják az alapot, amit két, ezüstnyár levéllel leragasztott lap borít. Erre a koszorú alakú lapra került fel a díszítés
Móri Imre bemutató
Különböző típusú, kültéri növény-összeültetés is a sírra rakható.
Móri Imre bemutató
A tűzőhab lapból kivágott háromszög alakot örökzöld bangita (Viburnum rhythidophyllum) fonákjára fordított leveleivel körberagasztotta a mester, majd ezt töltötte ki a zöldekkel, virágokkal.
Móri Imre bemutató
Az ősz színeit csoportosította a tűzőhab sírcsokor tartóba készített sírdíszben. A többnyire dél-afrikai növények (Leucospermum, Eucalyptus) jól beleillettek ebbe az együttesbe. Alulra két, a formát erősen meghatározó bordó levelet tett. (Cordyline ’Black Tie’)
Móri Imre bemutató
Az urnatartó párnát tobozzal bevonva különleges alakot kapunk. Az urna helyére tett mécses szép kegyeleti szimbólum.
Móri Imre bemutató
Gyönyörű színekből áll az alul borostyánnal körberakott tűzőhab alapú koszorú.
Móri Imre bemutató
Az őszi virágok színpompás példányait rakta össze Imre ebben a koszorúban.
Móri Imre bemutató
Hatalmas drótalapot kötött le fenyővel és más örökzölddel Bolf József, Imre munkatársa. A virágdíszítéseket az alapra erősített rácsos tűzőhabba tűzte a bemutatón a mester.
Móri Imre bemutató
A tűzőhab lapból kivágott angyalszárny alapot alul, körben tollal fedte be, majd ezt töltötte ki virággal a kifinomult érzékkel és nagyszerű szaktudással rendelkező virágkötő mester.
Móri Imre bemutató
A munkatárs Bertók István, alias Kornél a saját meglátása, elképzelése szerint készített virágdíszeket.
Móri Imre bemutató
A csónak alakú kosár külsejére szürke és sárga zuzmós ágakat rögzített, s ezzel változtatta meg a jellegét. Növény-összeültetést készített bele.
Móri Imre bemutató
Vesszőből készült az alap, amiben tűzőhab alap van, így sikerült ezt a gyönyörű alkotást létrehoznia Istvánnak. A vesszőalap szélét fehérre festette.
Móri Imre bemutató
Ezúttal Bertók István a tűzőhab alapot borító tartót sárga és szürke zuzmós ágdarabokból állította össze. A virágözön a tűzőhab alapba került.
Móri Imre bemutató
Az alap uszadékfa, rajta két nagyméretű mécsessel és gazdag növénydíszítéssel. A sírdísz modern, újszerű megoldás.
Móri Imre bemutató
Bolykó Dalma három kisebb munkát mutatott be, többek között ezt a ezüstnyár levéllel borított és egy virágcsíkkal díszített hungarocell gömböt.
Móri Imre bemutató
A két, levéllel borított lap közé tett tűzőhab oldalába tűzte a virágokat Dalma. Teljesen természetbarát sírdíszt készített.
Móri Imre bemutató
Hasonló módszerrel, de örökzöld bangita levéllel borított kereszt díszt is bemutatott.

 

Szöveg és kép: Szabó János