Cikkek

A nagy esküvő

Mesterek és tanítványok - Molnár Csilla, Molnár Zsófia

Több mint háromszázan regisztráltak a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac legutolsó virágkötészeti bemutatójára. A galéria terem meg is telt szakmai érdeklődőkkel. Még az „állóhelyek” is elkeltek. A két Molnár, Csilla és Zsófia, a mester és a tanítvány tárta a közönség elé esküvői virágdíszeit, elképzeléseit, játékos és furfangos ötleteiket.

A teltházas galéria terem.

Molnár Csilla nem csak csokrokat és asztaldíszeket készített, de a nagy díszítések néhány elemét is bemutatta.

A süteményes asztal, a boldogságkapu, az elegánsra terített asztal és az ernyős, felvirágozott kerek asztal is szerepeltek a programban. Mindegyikben megjelentek a virágok, a dekorációs kellékek és a selyem virágok is. Különösen praktikus a boldogságkaput minőségi selyem virággal díszíteni, mert könnyű és nem hervad el. Távolabbról már meg sem állapítható a milyensége. Az esernyős virágdíszítés az asztal közepén meghitt hangulatot teremt, és egyáltalán nem zavarja az asztalnál ülőket. A virágok vizes tűzőhabba kerültek.

A nagy üvegkehelybe a szélességének megfelelően különböző méretű és más-más anyaggal borított tűzőhab gömböket tett a mester. A legfelső a szegfűvel letűzött nagyméretű gömb. A tömör, nehéznek tűnő elemet könnyed jázmin indák és vékony drótszálon lebegő pillangók lazították fel.

. A fémtálra rögzített templomi üvegváza aljára és tetejére is vizes tűzőhabba szúrt virágok díszítenek. Az alaphangulatot a nagyméretű, ezüstre festett csavartmogyoró ág adja meg. A műanyag kristályokból álló láncok végén rózsafejek ékeskednek.

Egyedi, érdekes megoldást láthatott a közönség a méretes gyertyatartó díszítésénél. A gyertyatartó tetejére kávécsészéket és tányérokat rögzített a mester. Ezekbe a tartókba tűzte a virágokat.

A zöld üvegdarabokkal és vízzel feltöltött fél üveggömböket egy, szintén üveg, cső alakú vázába rendezve, orchideákkal készíthetünk elegáns asztaldíszt.

A tükörlapra helyezett templomi váza az alap. Alul, körben tűzőhabot helyezzünk el, a váza tetejére pedig gömb tűzőhabot tegyünk. A két elemet vadszőlő indákkal kössük össze. Az asztalnál szemközt ülő vendégek látják egymást és társaloghatnak vacsora közben. Ez fontos szempont a magas asztaldíszeknél, hogy az asztallaptól számítva 25 és 40 cm között ne legyen zavaró díszítés!

Egyszerű és látványos megoldás, ha a kála köteg egy részét visszahajtjuk, rögzítjük az álló részhez, majd a rögzítés helyét brossal díszítjük.

Másik megoldás, ha a díszített szárvégű kálákat és a „Typha” szálakat az üvegváza oldalán körbevezetett kétoldalú ragasztóhoz tesszük, majd takarószalaggal rögzítjük. A rögzítés módját selyemszalaggal, indákkal fedjük be. Az üvegvázába töltsünk kevés vizet, s tegyünk rá úszógyertyákat.

Két menyasszonyi csokrot is bemutatott Molnár Csilla mester virágkötő. A macifű szálak végére dekorációs dróttal rögzítette az orchidea fejeket. Ezeket összerendezve, a szárukat zsinórral betekerve, igen gyorsan elkészítette a menyasszonyi csokrot.

Rózsaszín gyapjúval befedett és okker zsenília dróttal díszített kerek csokoralapba köthető a csokor. A módszer egyszerű és látványos!

Molnár Zsófia virágkötő az Euroskills verseny harmadik helyezettje meghökkentő ötletekkel szerepelt a bemutatón.

Apró elemekből állította össze a kitűzőnek és hajdísznek egyaránt alkalmas virágdíszeket.

A rozsdás vas kerítésdrótból kialakított nyújtott alapra kisvirágú orchideákat és korallvirágot ragasztott díszként. Biztos akad menyasszony, aki szívesen viseli a nem könnyű alkotást!

A gömb menyasszonyi csokor vizes tűzőhabba szúrt virágokból áll. A tűzőhabban rögzített csipke szalaggal válik hordhatóvá.

A filc és zsinór csigákkal borított hungarocell félgömb a menyasszonyi csokor alapja. A tűzőhab menyasszonyi csokor tartót ebben rögzítette Zsófia. A virágok a vizes habba tűzve tartós virágdíszt kapott.

A zsinórral betekert kerek drótalap a levelekből összeállított esküvői fejkoszorú kiindulási formája.

Ki gondolná, hogy a félredobott festőecset is menyasszonyi csokor alappá léphet elő. Zsófia esetében ez történt. Az ecsetet lefestette, majd értékes elemként használta fel, s füzérekkel, apró virágfejekkel díszítette. Különleges elképzelés!

Levelekkel borított két korongból áll a menyasszonyi csokor. Az egyik oldalán, dekorációs láncon lógó díszek szerepelnek. A felső korongon nagy lyuk van, ahol a másik korongra ragasztott virágok jól láthatók.

A Boros Attila VVVMSZE elnök által vezetett műsorban több játékos kérdés is szerepelt, így a résztvevők a korábbi bemutatókon készített száraz virágdíszekből nyerhettek. A kísérő programban megismerhettük a Smithers-Oasis cég új, az asztalra ragadt szilikont eltávolító szerét, a Flavatar, világító növényeit, de az esküvőszervezésről, az esküvői kiállításról, új kellékekről, virágokról is hallhattunk beszámolókat.