Cikkek
A sorozat folytatásában olyan „kényesnek” tűnő növényeket mutatunk be, melyeket ezidáig méltánytalanul hanyagoltak a virágkötők. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy ilyen népes fajtaválasztékban nem is lehetett hozzájutni.

 

Vadvirágok bűvöletében


Sokan szeretjük a mező törékeny csodáit, de ritkán merjük használni őket, hiszen tiszavirág életűek. Virágkötészeti szempontból azt gondolhatjuk, hogy nem a legjobb választás, ám kellő figyelem és megfelelő törődés mellett nyugodt szívvel dolgozhatunk velük.
Javában taposva az esküvői időszakot, adta magát, hogy esküvői virágkompozíciók készüljenek belőlük és több technikai felhasználásban teszteljük tartósságukat.
Az a tapasztalatom, hogy a növények szeretik a tűzőhabos közeget és sokszor tovább bírják úgy, mint vázában. Ezeknél a törékeny növényeknél ez megdőlni látszott. Míg egy tűzött díszben fél nap után összeestek, addig egyes fajták a vázában akár egy hétig is szépek voltak. Természetesen tartósító anyagokkal nem árt őket megtámogatni.
A látványt tekintve, ha szeretnénk valami igazán játékos, bohókás végeredményt kapni, akkor ezekkel az egyszerű, de nagyszerű virágokkal nem nagyon tudunk mellényúlni. Nem utolsó szempont, hogy igen költséghatékonyan tudunk velük olyan végeredményt elérni, ami az alacsonyabb költségvetésű esküvőket is látványossá és hangulatossá teszi.


Lathyrus Odoratus - illatos lednek
Fehértől a barackig, epertől a padlizsánig - rengeteg színárnyalatban áll már rendelkezésünkre. Érdemes minél bimbósabb állapotában elhozni a piacról, sőt ha van rá lehetőség biztosítsuk nekik a folyamatos vízellátást, ha lehet, az üzletig is így szállítsuk, mert eléggé érzékenyek és sérülékenyek.


Eryngium alpinum - iringó
Sokan szeretnének ’valami kéket’ látni a virág dekorációban, amelyre valljuk be nem túl sok természetes lehetőségünk van. Jó választás erre a kékes-ezüstös árnyalatú iringó, mely gyönyörű színe és bohókás kinézete mellett rendkívül tartós, száraz állapotában is nagyon jól használható kopogtatókhoz, tartós virágdíszekhez.


Ammi visnaga, Ammi dara – fogpiszkálófű
A megszokott fehér mellett lila árnyalatban is fellelhető a választék között. Kecses, lágy, de mégis nagy ernyős virágzata miatt látványos lazító elemként használható. A tűzött díszekben ők nem bírták túl jól, de a vázában majdnem egy hétig szépen mutattak.


Ocimum basilicum ’Aromatto’ - díszbazsalikom
Mindig igyekszem keresni olyan növényt, amivel „megfűszerezhetem” a csokrot. Ebben az esetben ezt szó szerint is vehetjük. A hihetetlen aromájú és sötét padlizsán lila tónusú díszbazsalikom több szempontból is ad valami pluszt a végeredményhez.


Papaver nudicaule, Papaver shirley double, Papaver peonyflorum – izlandi, duplaszirmú és peóniavirágú mák
Az első reakciónk az, hogy pár óra és a virág biztosan elhervad, lepotyog. Azonban a termelőktől kapott tanácsot követve ezt megcáfolhatjuk. Mindig, amikor a száron friss metszés történik, hőkezelni kell. Lehet forró vízbe mártani 10-15 másodpercre, vagy ami könnyebben kivitelezhető, gyertya lángja fölé tartani a szárvégeket. A hő hatására a tejnedv összeugrik a szárban és a virág élettartama hosszabb lesz. 3 fajtával is találkozhatunk, érdemes kipróbálni kinek melyik válik be. Náluk is nagyon fontos a folyamatos vízellátás.


A Virágos Pagony óriási mezei virág kínálattal rendelkezik, mely az időjárástól és virágzástól függően folyamatosan változik és bővül. Több mint 70 faj 160 fajtájú növényét termesztik. Nagy szívvel ajánlom őket mindenkinek, folyamatosan tesztelik, hogyan is tehetjük a növényeket még tartósabbá vágott virágként. Tapasztalataikat és tanácsaikat pedig mindig megosztják velünk, kereskedőkkel is.


Piroska Ágnes
Fotók: Zsoldos Szandra