Cikkek

A csodálatos szakma varázslója

Ha Magyarországon virágkötészetről beszélünk, mindig fölmerül a legnagyszerűbb mester neve: Beviz Kata (Beviz Imréné).

Az óriási tapasztalattal rendelkező, köztiszteletben álló virágkötő mestert valakinek sikerült megkörnyékeznie, hogy tartson szakmai bemutatót a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac színpadán. Nagy öröm ez, hogy ismét a színpadon láthatjuk dolgozni a mindenki által csodált mestert.

Még Kertészeti Főiskolának hívták a már nem is tudom hányadik nevét koptató volt Kertészeti Egyetemet, ahol a tanulmányait végezte Kata. Az akkori Óbuda Tsz-hez került, ott dolgozott kertészmérnökként, virágkötőként, majd ezt követően a magyar újkori virágkötő társadalmának egyik „maszek” virágkötője lett. Igazán nagy szó volt ez azokban az időkben, hiszen saját elképzelése szerint dolgozhatott, nem korlátozta senki az alkotói szabadságában. Emlékszem, hogy több országos versenyen is az első helyen végzett.

A saját virágkötészeti stílusa kimagaslóan hozzájárult a magyar virágkötészeti kultúra fejlődéséhez, a mai modern stílusok kialakulásához. Nála volt gyakorlaton Pánczél Péter, Varga Szilvia és ő üzletében tanult Mezőffy Tamás is, és még sokan mások, kik mind a tehetségükkel, a Katától eltanult tudománnyal értek el sikereket. Az óbudai kicsiny üzlet számos híres virágkötőnek adott szakmai otthont. Ebben a pár tíz négyzetméteres üzletben születnek a csodák Kata hatalmas szakmai ismerete által a kezében.

Ezúttal Kata és munkatársai által készített csodálatos kegyeleti virágkötészeti alkotásokkal ismerkedhetünk meg. Koszorúk, sírcsokrok, keresztek és más, a kegyeleti virágkötészet tárházát gazdagító munkák láthatók majd a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac bemutató termében.

A kegyeleti virágkötészeti bemutató időpontja: 2018. október 3. (szerda) 14.00

A bemutató megtekintése ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges!

Szabó János