Cikkek

Mindenszenteki inspirációk, online bemutató beszámoló!

A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac mindig is otthont adott a szakmai fejlődéshez, tanuláshoz, ihletszerzéshez oly nélkülözhetetlen virágkötészeti bemutatóknak.

Idén azonban új forgatókönyvet kényszerített ránk az élet. Elmaradtak a nagyobb létszámú események, így nélkülözni kellett az idei bemutatókat is. Mi viszont ebbe nem nyugodtunk bele. Ötleteket, inspirációkat szerettünk volna nektek nyújtani a felkészülés időszakaszában, ezzel is elősegítve az egyedibb, a szokásostól eltérőbb kegyeleti készítmények elkészítését. Ennek következtében megszerveztük az első, online térben történő bemutatónkat, Mindenszenteki inspirációk címmel. Új volt ez a piac életében is, és új volt ez az érdeklődők szemszögéből is. Felkészültünk rá, hogy menet közben kisebb bakik, fennakadások előfordulhatnak majd az esemény folyamán, de bíztunk benne, hogy a fogadtatás jó lesz. Nos, a visszajelzések és fokozott érdeklődés fényében kijelenthetjük, az ötletet örömmel fogadta mindenki, és az online tér ellenére is sikerült egy kötetlenebb, közvetlenebb bemutatót összehoznunk.

A bemutatóra öt különböző stílusban alkotó, a való életben is üzleti forgalommal találkozó, az igényeket jól ismerő, kiemelkedően kreatív hölgyet kértünk fel. Az ő személyük, tudásuk, ötleteik bemutatása tette igazán hasznossá, és inspirálóvá az eseményt. Ezúton is nagyon köszönjük lelkes és odaadó hozzáállásukat, munkájukat. Az öt alkotó hölgy személyében megismerhettük Baumann Anikót, Burger Évát, Sági Katit, Nádasné Baer Anikót, és nem utolsó sorban Torba Ágit. Szentpéteri Szabolcs pedig mint műsorvezető irányította végig a virágkötőket, külön kitérve a növényismeretre, a technikai megoldások bemutatására. A teljes bemutatót még mindig megtaláljátok és megtekinthetitek a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac Facebook csoportjában, de most képek segítségével elevenítsük fel a hölgyek munkáit.

Baumann Anikó virágkötő mesterrel kezdtük a sort, aki hosszú évek óta vezeti saját virágüzletét Győrben. Anikót mindig kedves, mosolygós és segítőkész természetét sokan ismerik már, de most munkáin keresztül megtapasztalhattuk precíz technikai megoldásait, a gazdaságos anyagfelhasználását, a letöredező legapróbb részek megmentését és feldolgozását. Arra is felhívta mindenki figyelmét, milyen fontos azonos hangulatú, azonos anyagfelhasználású díszből több típust, több méretet is elkészíteni, és ezeket hangulatosan, csoportosan az üzletben elhelyezni. Remek tippeket adott nagyobb mécsesek, lámpások bedíszítésére, a különböző felfűzések és fonások felhasználásával. Készített tűzött sírdíszeket is, ahol a különféle rögzítési módokat is aprólékosan bemutatta. Kaphattunk tippeket még az urnadíszek rögzítésére, a levelek azonos méretű felcsavarására, a zanót méretnövelő és formagazdagító lehetőségeire, valamint a lepergő hóbogyók felhasználására. Nagyon praktikus, ötletes, kreatív megoldásokkal gazdagította az előadást.

Burger Éva virágkötő mestert kevésbé kell bemutatni, hisz puszta jelenlétével is mindenki figyelmét magára vonja. Felismerni őt a jókedvéről, a mindenkihez segítően hozzáálló személyiségéről, valamint a figyelemre méltó öltözködési stílusáról, amivel mindig egy fénypont a piacnapok rohanásában. Évi a fővárosi virágos életét hátrahagyva, pár éve Lajosmizsén üzemelteti Hattyúház nevű virágüzletét és kincsestárát. Nagyon jó lehetőségeket mutatott a saját vállalkozásunk reklámozására, az üzlet nevével megnyomott szalagokkal, és gravírozott táblácskákkal. Bemutatta miként használja ezeket díszítésre, és árazásra is egyaránt. Láthattunk tőle praktikákat növényösszeültetésekre, tűzött koszorúk megemelését és felemelését segítő lehetőségekre, a téliesített vázák díszítésére. Nagyon jól szemléltette miként lehet eladhatóvá tenni a kicsit megfáradt őszi cserepes növényeinket, az üveg mécsestartók tűzőhabba való rögzítését. Megismerhettük mire jó a mohafesték, mire is alkalmas egy seprűnyél kombinálva kotyogós kávéfőző alkatrésszel, hogyan rögzítsük a színes őszi leveleket és festett aszparáguszokat egy koszorútesten. Remek ötletek, anyagfelhasználások, és színek merész használatára buzdítás jellemezte most Éva munkásságát.

Torba Ági virágkötő mester is biztosan sokak számára ismerős lehet, gyönyörű fekete fürtös hajkoronájáról, vagy mérhetetlen természetszeretetéről. Ági a plázás üzletek képviseletében elemezte az ott kicsit visszafogottabb mindenszenteki eseményeket, hisz ő maga is egy ilyen üzletben, a Duna Plázában található Imori virágszalonban tevékenykedik. Ezúttal nem csak ötleteit mutatta meg, hanem szívét lelkét is elénk tárta a felhasznált anyagok közbenjárásával. Megosztotta velünk minkét lehet a gyűjtött taplógombákat, korhadék fákat fertőtleníteni, élősködő mentesíteni. A gyűjtött, természetes alapanyagok fontosságára hívta fel figyelmünket, hisz minden egyes levél, termés, gomba, vessző, inda, ágdarab remekül beilleszthető egy-egy alkotásba. Megmutatta miként használhatjuk a nyírfa kérgét üveg kaspók körül, ezzel mécsestartóvá átalakítva azt, hogyan tudjuk a tűzőhab alapok szélét levelekkel, hüvelyes termésekkel, taplókkal eltakarni. Elénk tárta a beton felhasználásának ötletét, amit aztán ültető edényként, vagy mécsestartóként alkalmazhatunk. Ági minimális virághasználattal, de gazdag természetes elemekkel megkomponált munkáival hívta fel magára a figyelmet. Remekül megmutatva ezzel, hogy a természetes alapanyagok mennyire fontosak egy virágkötő munkájában.

Sági Kati egy olyan ikonikus alakja a virágkötőknek, akit aligha kell bemutatni. Közösség teremtő személyisége, mosolygós lénye önmagában is a legjellemzőbb tulajdonsága. Ha vele nem is találkozott még mindenki, keze nyomával biztosan. Kati ugyanis a virágüzletén túl, a virágpiacon is értékesíti a készítményeit, melyeket a szezonálisság és a tartósság jellemez. Ezúttal azonban vágott virágokat, zöldeket is használt munkáiban, ezzel is megmutatva mennyire sokrétű virágkötő is ő. Most lehetőségeket mutatott hogyan tudjuk a különféle vesszőkből, gyökerekből készült koszorúalapokat bedíszíteni, a fóliával bélelt ültető edényekbe díszeket varázsolni. Valamint arra is kitért, hogy a megannyi típusú fa ládika és doboz mennyi féle módon használható. kitért Kati arra is, hogy nem csak üvegmécseseket, de gyertyákat is használjunk a mindenszenteki díszekbe, hiszen sokkal elegánsabb, kifinomultabb összképet mutatnak. Láthattuk tőle hogy a gipsz vagy betonfigurák, angyalkák is milyen jól beilleszthetőek valamennyi készítménybe. Praktikus, látványos, gyorsan elkészíthető, de egyedi díszeket láthattunk tőle.

Nádasné Baer Anikó kicsit eltér a többiektől. A jelenleg ikreit nevelő édesanya, több éves virágkötői múltja után most a kreativitás egy másik válfajába kalauzolt minket. A kreatív hobbyt ötvözi a virágkötészet elemeivel, és élő virágok és növényi részek helyett a selyemvirágok, száraz termések és kiegészítők jellemzik munkáit. A jó előre elkészíthető, tartós, míves munkák bemutatása mellett az online világba is elkalauzolt minket, hisz ő maga is a social media különböző felületein mutatja meg, illetve értékesíti alkotásait. Anikótól számtalan praktikát, ötletet, átváltoztató lehetőséget tanulhattunk el. Megmutatta hogyan lehet egy kopott, idejét múlt kaspóból is valami egészen újat varázsolni a különböző felületkezelő szerekkel és festékekkel, valamint hogy mire is jó még a ragasztópisztoly szilikon rúdja. Megtekinthettük hogyan tudunk szöveget átvinni más felületekre, hogyan tudunk rozsdás felületeket varázsolni akár egy műanyag kellékre is. A hungarocell felületek átváltoztatására is egyszerű és nagyszerű megoldást mutatott nekünk, továbbá a legolcsóbb fröccsöntött műnövények átalakítására is sort kerített. A kreativitás sokrétű, és sok módon ötvözhető egymással. Reméljük, egyre többen kedvet kapnak ezekhez a lehetőségekhez is.

A bemutatón szinte teljes képet kaphattunk a Flora Hungaria termékfelhozataláról is, hisz minden alapanyag, kellék, növényanyag innen származott. Legyen az akár hazai termesztésű, hazánkban gyűjtött, vagy import növényanyag. De ugyan ez elmondható a tűzőhab alapokra, a koszorú testekre, kiegészítő kellékekre, drótokra, figurákra, szalagokra vagy lézervágott táblákra és feliratokra, valamint a különböző ragasztó anyagokra, felületkezelő szerekre, festékekre is.

Az inspiráció az a hatás, amely új hatások és gondolatok megszületését teszi lehetővé, a motiváció pedig az, amelyik a konkrét cselekvésre, alkotásra ösztönöz. A kettő nem nagyon létezik egymás nélkül. A legszuperebb ötlet is értéktelen, amíg valaki gyakorlatba nem ülteti. És ez nem csak a nagy kijelentések és feltalálások terén igaz, hanem a legkisebb koszorútestre kivetítve is. Reméljük, mindenkit elég motiválttá tudtunk tenni, és egy nagyon gyümölcsöző mindenszenteket tudhatunk majd magunk mögött.