Cikkek

Karácsonyi Online Bemutató, Nagy Katalin alkotásai

Egy virágkötészeti szakmai bemutató megszervezése sosem olyan egyszerű, mint az elsőre gondolnánk.

Ilyen szigorításokkal megspékelt helyzetben különösen oda kell figyelni minden apró részletre. Át kellett állni online üzemmódra, meg kellett ismerkednünk a technika adta lehetőségekkel, hogy minél jobban láthatóvá váljanak a munkák elkészítési folyamatai, valamint a hang is élvezhető minőségben jusson át a fogadó félhez. Ebben az évben több szereplős bemutatókat szerveztünk nektek, hogy minél több nézőpontot, különféle látásmódot, eltérő stílusokat, és nem mellesleg még több ötletet, inspirációt mutathassunk. Valóban a mindennapi életben tevékenykedő, a virágbolti forgalmat lebonyolító, a vevői igényeket jól ismerő virágkötőket kértünk fel eme alkalmakra. Célunk az volt, hogy megosszák veletek, ők hogyan készülnek egy-egy alkalomra vagy ünnepkörre, náluk mi az, amit a vevők szeretnek és keresnek. Valós üzleti forgalomban eladható készítmények elkészítéséhez adva ezzel segítséget. Vagyis egyek közülünk, akik ugyanazzal a problémával, hasonló nehézségekkel, vagy furcsa vevőkkel vannak megáldva, mint mi magunk is. Röviden, magunk közötti információcseréhez, tapasztalatátadáshoz nyújtunk terepet a világháló adta lehetőségeket kihasználva.

Az idei adventi – karácsonyi bemutató is hasonló gondolatiságra épült fel, így az ország öt különböző pontjáról kértünk fel öt tehetséges virágkötő hölgyet, hogy bepillantást engedjen abba, ők hogyan készítik fel az üzletüket a közelgő ünnepi szezonra, milyen típusú készítményekkel várják a vevőiket. Mint ahogy a vevők maguk is, úgy az igényeik is sokfélék. Pont annyira, mint amennyire mi virágkötők is sokfélék vagyunk, különböző stílusokat képviselve. Törekedtünk arra, hogy mindenkinek legyen valami inspiráló alkotás, vagy használható ötlet, ezért esett a választás öt teljesen más stílusban alkotó virágkötőre.

Első körben most Nagy Katalin munkáival ismerkedjünk meg, aki az ország Észak-keleti csücskében, Vásárosnaményban él és dolgozik, ahol családi vállalkozásban üzemelteti a Flamingó Virágüzletet. Katalin legnagyobb büszkesége, vagyis a fia, Nagy Gábor is itt dolgozik vele. Gábor Ifjúsági Európa Bajnokunk, és jövőre a Felnőtt Európa Kupán is ő képviseli hazánkat. Ebből azért már sejthető, hogy náluk azért egészen különleges, a szokásostól eltérő díszek is készülnek. A vásárlókat megismertették a különlegességekkel, így azok már keresik is, meg is rendelik az egyedi alkotásokat. Katalin készített kisebb és nagyobb kompozíciókat is, hiszen ők sem csak extra díszeket forgalmaznak. Külön felhívta figyelmünket arra, mennyire fontos az élő növények használata, nem csak az örökzöldeket érintve, hanem a vágott virágokra kiterjedve is. Ők is ezt a filozófiát vallják, és igyekeznek a vevőket is ebbe az irányba terelni. Készítenek természetesen csak száraz alapanyagokból álló, tartósabb díszeket is, de túlnyomó részt az élő alapanyagokkal dolgoznak.

Mutatott nekünk variációkat ezekre a kisebb, tűzött virágdíszekre is. Mindig valamilyen különlegesebb kaspót választanak alapul, amit vizes tűzőhabbal kitöltve készítenek elő a munkákhoz. Ezekbe aztán készülhet gyertyás dísz, vagy valamilyen figurával, karácsonyi kiegészítő kellékkel dekorált kompozíció. Fontos hogy a színek összhangban legyenek egymással, és valami különleges kiegészítő növény is szerepet kapjon. Legyen az egy Vanda orchidea, vagy egy trópusi Cucumis termés.

Láthattunk egy vázadísz elkészítési ötletet is, ahol egy üvegváza szájára kökény ágakból összeálló, hálós térszerkezetet készítve, könnyedén megakadályozhatjuk a virágszálak összecsúszását. Így pár szál virág is remekül kitölti a rendelkezésre álló teret, és egy szellős, átlátható összképet alkotnak.

Ugyan ilyen laza, áttört szerkezetű ajtódíszre is kaptunk inspirációt. Egy szélesebb fém karikára, ugyancsak a kökény ágacskáiból rögzítve néhányat, kialakíthatunk egy térszerkezetet, amire aztán kisebb terméseket és karácsonyi kelléket is rögzíthetünk. Katalin itt egy hintalovat, és néhány élő termést, valamint apró tobozt ragasztott az alapra, aminek az aljáról zsinórokat engedett le, karácsonyfadíszekkel kiegészítve.

Egy stilizált fenyőfa-formát is készített, jelezve hogy az elcsépelt grincsfák is pótolhatóak. itt egy kőhatású, szögletes kaspóba rögzített egy kellő vastagságú kökény vesszőt, majd erre drótozta rá a műhóval bevont áfonya vesszőket. Az így elkészített fenyő aljáról pedig zsinórokra felrögzített üvegdíszeket lógatott.

Készült egy igen látványos, merész színeket alkalmazó, élő virágokkal díszített adventi koszorú is. Itt egy nagyobb lapos tálra helyezett egy tűzőhab koszorút, aminek a széleit kívül-belül kis Feketefenyő tűlevél csomagokkal tűzött körbe. Ezt ezután egy mélykék bársonyszalaggal díszítette körbe. A koszorú testébe ezután drótlábak segítségével rögzítette a gyertyákat, majd a tűzőhab tetejét lazán lefedte Tillandsia-val, vagyis Szakállbroméliával. Ezen keresztül tűzte bele aztán a szezon jól ismert növényanyagát. Ciklámen virágot, Mikulásvirág virágzó hajtásvéget, Lepke orchidea virágokat, Hunyort használt zömében, de kiegészítésként Sündisznó uborka, Leukadendron és pár Duglászfenyő hajtás is szerepet kapott.

Egy nagyobb méretű tálba is készített többgyertyás tűzött kompozíciót. A tál belsejébe vizes tűzőhabokat rögzített beáztatásuk után, amit egyszerűen csak Szakállbroméliával és Erdeifenyő tobozokkal takart el. Középre drótlábakkal ellátott csúcsgyertyákat tűzött, majd a tobozok közé a tél növényeit, Ilex és Helleborus szálakat tűzött. A végén pár korallpáfrány hajtást festett le aranyszínűre, és ezzel fűszerezte az asztaldíszét.

Talán a legszokatlanabb és legegyedibb alkotása egy térdísz volt, ami ugyan kicsit bonyolultabban elkészíthető, de a végeredmény mindenért kárpótol. A dísz alja egy farostlemez, amiből két megfelelő vastagságú pálca áll ki, jelen esetben tipli. Erre készült két kartonlapból kivágott kör, aminek a felületét egyszerű, meggyűrt törlőpapírral ragasztott le. Ennek felületét ezután több rétegben, felolvasztott viasszal öntött le. A viasz újbóli szilárdulása után pluszban még műhó örleménnyel fokozta a télies hatást. Az egyik viaszos korongra ezután fixált egy száraz tűzőhab koszorút, amibe a Simafenyő hajtásait tűzte körbe, majd felrögzítette a másik viaszos lapot is. Ez az alap lett rárögzítve a két pálcára. Következő lépésként a gyertyákat tűzte a dísz felső részére, majd néhány üvegfiola lett elhelyezve, amibe a vágott virágok kerültek a végén. Keresztben néhány Kökény ág kapott helyet, utolsó lépésként pedig az élő növények kapták meg a helyüket. Felhasznált növény például a Helleborus, a Cambria orchidea, Asclepias és a Cryptanthus.

A végére még egy csokrot is tartogatott nekünk, nem is akármilyet. A csokor közepe egy műhóval bevont, kész koszorútest volt, ami köré egy nagyobb méretű fémkarikát választott, amit bevont a műhavas Áfonya hajtásokkal. Így a kétféle koszorútest között keletkezett résbe tudta behúzni a növényanyagot. Egész különleges növényeket alkalmazott, buzdítva mindenkit arra, hogy ne csak a klasszikus, jól ismert virágokat használjuk. A csokorban helyet kapott a Nerine, a Serruria, a teltvirágú Gerbera, az Euphorbia, az Anigozanthos, a Phalaenopsis, és bogyós kiegészítőként a Toyon. A szépen előkészített növényanyaggal, és a megfelelő szárrésszel ellátott csokoralappal már könnyedén elkészítette a spirálisan megkötött csokrot, ami egy alacsonyabb tálban is gyönyörűen megállt a saját lábán. Extra elemként még néhány toboz, fácántoll és fenyőág jelképezte a karácsonyt.

Köszönjük Katalinnak, hogy megmutatta nekünk az ötleteit, elmagyarázta a technikai fogásokat, és megismertetett sokunkat a különlegesebb növényekkel is. Az online bemutató továbbra is megtekinthető a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac Ismerősök, zártkörű Facebook csoportban.