Cikkek

Őszi, természetes díszkoszorúk alkotónapja, beszámoló

Vénasszonyok nyara vagy indián nyár, kora ősz vagy öregedő kertek kora, nekem teljesen mindegy minek nevezzük, az ősz eleje mindig gyönyörű.

Az idei legalábbis tetszett, az elmúlt két hónap csodás volt. Benne volt minden, amit egy tisztességes ősznek tartalmaznia kellett. Kezdetben a fátyolos napsütést ritkán zavarták meg felhők, a langyos melegben nagyokat lehetett sétálni. Majd jöttek az esők, az őszi vetéseket útjukra indítani, jöttek a korai sötét órák, forró kakaó szürcsölésére buzdítva minket. De ami a legszebb, és talán nekünk virágkötőknek a legizgalmasabb is, az a bőség. A növényvilág ilyenkor a legváltozatosabb. Vannak, akik épp virítanak, vannak akik már mint száraz virág mutatkoznak, vannak akik színes-ízes termésbe burkolt magjaikat őrizgetik még, és természetesen már jobban odafigyelünk az örökzöldek megfásodott virágaival mutatkozó hajtásaira is. Közben azonban már károg az ég, éhenkórász nagy csapat csóka ricsajog épp. Ősz volna még, de a varjak már közhírré teszik a tél közeledtét.

Ősszel elkezdődik a felkészülés időszaka, a természet is felkészül a reá váró időszakra, és mi virágosok is a bőséges nyári virágcsokor készítős szezon után, egy másfajta munkára kezdünk felkészülni. Ilyenkor ősszel a koszorúk kezdik átvenni az uralmat a munkafolyamatokban, a kopogtatók, mindenszenteki koszorúk, majd az adventi koszorúk szerepében. Nem árt nekünk se jó előre felkészülni, feleleveníteni, vagy épp végre megtanulni, hogy is néz ki egy tisztességes, valamire való, arányos testű koszorú, hogy a későbbiekben ezeknek megfelelő munkáinkkal boldogan büszkélkedhessünk.

Így tett a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac is, az október 13-án megrendelésre kerülő, Szentpéteri Szabolcs által vezetett alkotónapon, a díszkoszorúk elkészítésére fektetve a hangsúlyt. Ez alkalomból megismerkedhettek a résztvevők a koszorúk arányaival. Megnéztük mekkora legyen a koszorútest átmérője a középső lyukhoz képest, és természetesen a koszorútest magassága, a szélességéhez képest. Átbeszélésre kerültek a koszorútestek típusai is, és a koszorúk elkészítésének technikai, kivitelezési lehetőségei is.

Az ősz bőségének köszönhetően igen gazdag és változatos növényanyag állt rendelkezésre mindenkinek, ezek megismerése is időt kapott az alkotónap folyamán. Számtalan őszi termés, magjait már elszóró magház, illatos fűszernövény hajtások, szezonálisan most nyíló kerti virágok, tobozokkal díszlő örökzöld hajtások és száraz növényi részek lettek felhasználva és alkalmazva. Bemutató jelleggel megtekinthető volt a folyamatosan lekötött koszorú test, egy fonott díszítéssel készült koszorú, és vegyes technikájú, ragasztott-tűzött-fűzött díszkoszorú.

Az első alkotás egy tűzött technikával készült díszkoszorú volt, ahol megmagasításra került a koszorú test, hogy ne egy lapos, féltestű koszorú legyen, így az oldalnézeti képe is kerekded formát kapott, és az asztalról is könnyebben felemelhetőbb lett. A tűzőhab alapot nem egy irányból, hanem vegyesen, minden szögből, kuszán tűzték a résztvevők, hogy a végeredmény is a legtermészetesebb képét mutassa. Egy vegyes anyagokból álló koszorú annál szebb, minél több féle alapanyagot használunk benne, így megszámlálhatatlan alkotóelemből dolgozhatott mindenki ezen a munkán is. A saját szárral rendelkező elemeket mindenki tűzte, a szár nélküli terméseket, gubacsokat, tollakat pedig drótra feldolgozva helyezték el az alapban.

A második munka egy bonyolultabb, vegyes technikával készült munka volt. Itt az alap egy tömör koszorútest volt, szalma alap, mohával bevonva. Erre a Vörösfenyő levéltelen, tobozokkal berakott vesszőit tűzték „hakni” drót segítségével, majd illatos fűszernövények hajtásait fűzték be az alapba. Ezután dolgozták bele a különféle húsos terméseket, a száraz terméseket, száraz elemeket, tobozokat, valamint színes hajtású indákat. Kialakításnál itt is fontos szerepet kapott a helyes méretezés, a megfelelő testmagasság és arány. Ezzel a technikával egy rusztikusabb, de természetesebb benyomást keltő koszorút készíthettek.

Ne csak a nemesített, termesztett növényeket használjuk, merjük használni a természet megannyi kincsét, milliónyi apró részletét. Ne mindig a kereskedői szemlélet lebegjen szemünk előtt, merüljünk el a lelkünket simogató, természetes alapanyagokból készülő munkák örömében is.

 

Hálásan köszönjük az alábbi Flora Hungaria Nagybani Virágpiac árusítóinak, terméktámogató partnereinknek a nagylelkű felajánlásokat!

Bakonyi Ferenc 88 stand
Balázs János 626 stand
Decoration & Design Kft. 502 stand
Floraland Kft. log 4-5
Flora-Trade Kft. 593 stand
Horváth Mónika 71 stand
Juhász és Társa Kft. 371 stand
Juhász és Társa Kft. 371 stand
Kocsis Flora Szőreg Kft. log 16
Magyar Szárazvirág Kft. 34 stand
Nyers János 122 stand
Seres Jolán 382 stand
VikVir Green Kft log 32
Virág Market Kft. 37 stand
Virágos Pagony Kft. 322 stand