Cikkek

Virágkötészeti bemutató 2018/1

A csokorkötészet mestere

Németh Attila neve nem ismeretlen a virágkötő szakmában. Már számtalan virágkötészeti kiállításon, önálló bemutatón, szakmai rendezvényen találkozhattunk a Magyar Gyula iskolában végzett virágkötő mesterrel. Iskolai gyakorlati idejének nagy részét Imre Kata mester virágkötőnél töltötte el, így stílusában, és növény-felhasználásában is a természetes, de meghökkentően alkalmazott természetes anyagokhoz, vonalakhoz ragaszkodik, amint azt mesterétől tanulta.

Egy ideig Viola Violettánál is dolgozott, ahol viszont a rendezvények virágdíszítéseivel ismerkedhetett meg. Önállóan dolgozik már hosszú évek óta, legújabban Budapest budai oldalán működtet virágüzletet.

Attila, a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac (Szigetszentmiklós) és a VVVMSZE közös szakmai bemutatóján ezúttal a csokrok összeállításának rejtelmeibe enged bepillantást. Egy biztos: nem mindennapi csokorformák, nem megszokott növény-összeállítással és nem közönséges díszítéssel készülnek majd. Erről már meggyőződhettünk a 2016-os mestervizsgán a gyakorlati vizsga alkotásainál is. A fura csokorforma, a lehengerlő menyasszonyi dísz, az ötletes háttér és a többi munkája is a másfajta szemléletmódjáról árulkodtak.

Az egyedi látásmódjával ismerkedhetünk meg a színpadi csokrokon keresztül. Bebizonyítja Attila, hogy nem csak szegfű, rózsa, gerbera és más közönséges virág áll rendelkezésre a csokrok elkészítéséhez, hanem a természet által felkínált nagyszerű virágok százai kínálják magukat, hogy a vevők ne a megszokott, sablonos csokrokat vihessék el a virágüzletből. Ne megszokásból, kényelemből kössünk virágot, inkább kreatív indíttatás vezéreljen bennünket. Ehhez persze az új virágok ismeretére is szükség van, melyek közül Attila is bemutat néhányat.

Nem szabad kihagyni a mester által tartott bemutatót, mert a csokrok készítésének technikai megoldásait is a szakmai közönség elé tárja.

A bemutató ingyenes, de Regisztrációhoz kötött, melyet ITT is megtehesz.

Szöveg és kép: Szabó János