Cikkek

Németh Attila virágkötészeti bemutató – Flora Hungaria Nagybani Virágpiac 2018. február

Csokorparádé videó

Sziporkázó ötletekkel lepte meg Németh Attila mester virágkötő a megjelent több, mint ötszáz érdeklődőt a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac idei első virágkötészeti szakmai bemutatóján. A bemutató szó szerint bemutatót jelentett, mert első alkalommal rendezték ily módon a tartalmas, látványos szereplést. Mit is jelent ez? A 17 hatalmas csokrot előre megkötötte a mester és segítői, Piroska Ágnes és Sándor Anita virágkötők, majd a bemutató helyszínén Attila elmesélte az anyagokat, a virágokat és az elkészítés módját is.

A Virágpiac nagyméretű galéria termében sem jutott hely a kimondott színpadi elrendezésnek. A székek között maradt középen egy kis hely, ahol a csokrok éppen elfértek. Ezért is döntöttek a szervezők a csokorbemutatós módszer mellett. A vélemények szerint jól sikerült a mesélős megoldás, a pörgős másfél óra még az állóhelyet kapott nézők számára is elfogadható volt. Lehet, hogy folytatni kellene ezt a módszert!

A csokor színeihez illő kellékek használata egyre divatosabb a virágkötészetben. A különös kellékeké pedig gyakoribb, mint a narancssárga gégecső is ebbe a kategóriába tartozó elem. A narancs színű virágok tömegét rózsaszínekkel ellensúlyozhatjuk.

 

A hungarocell félgömb külsejére rózsaszín, a belsejére pedig színtelen, darabokra vágott csomagoló fóliát tűztek a mesterek. Gombostűvel rögzítették a fóliadarabokat. A csokorból kihajló indák lazítják az alakot, csökkentik a fólia tömeghatását.

 

Németh Attila egyik kedvenc csokortípusa a bezárt csokor. A szemlélő a csokor belsejébe tekintve fedezheti föl az igazi értékeket. A levelekből, bambuszpálcákból és saslikpálcákból készített burokban izgalmas részletek bukkannak elő.

 

A hungarocell félgömb alap jó szolgálatot tett a csokor elkészítéséhez. A külsejét gombostűvel hullámosan rögzített filccsíkok borították, a virágokat kis tavaszi kert formájában rendezte el a mester.

 

Léggömbökre terített bevizezett merített papírból készültek a virágokat tartó kelyhek. Száradás után a léggömb kilyukasztható, így a papír által felvett alak felhasználható a virágdíszben. A mester is ezt használta, sőt hasonló színű tollakkal gazdagította az alapot. A képen is látható, spirális szárú, hatalmas csokor ezekkel a felület nagyobbítási ötlettel látványosabbá válik.

 

A barnára festett föltekert hullámpapír darabok borítják a csokoralapot. A csokor felületén sokféle könnyű anyag változatos tömege nyújtja a z egyedi látványt. A fő kitöltő elem a fürjtojás. A nagy ág pedig megtöri a monotonságot.

 

A nagy mezei csokor fő jellemzője a laza elrendezés. Minden virágszál láthatóvá válik. Ebben segít a száraz anyagokkal bevont kartonlap ívelt elrendezése is

 

A fordított alakú csokor szárazvirág elemeit kartonlapra ragasztva kapjuk meg az alapot. Az élő virágok szárvégei a vízbe érnek, de, ha nem elég hosszúak, akkor száras fiolát is használhatunk. A ziláltnak tűnő csokor igenis tudatosan összerendezett, egyedi megjelenésű munka.

 

Szintén kartonlap a csokoralap, amit filccsíkok, ágak, vesszők borítanak. A csokor fő elemei a som és a boroszlán (Daphne) vesszők, s köztük bújnak meg a kisfejű virágok.

 

A fém keretre rögzített barka vesszők tömege stabil alapot ad a hatalmas csokornak. A sok apró virág mellett egy hangsúlyos Vanda orchidea nyújt lendületet a kiegyensúlyozott, kevésbé izgalmas csokornak. Jó ötletnek bizonyul, az egyedi megjelenésű virág kiemelése az alkotásban.

 

A spatulával körberagasztott kartonlap megfelelő alap a fantasztikus színű csokorhoz. A semleges színű alap, valamint a lila és szürke különböző árnyalatait bemutató összeállítás a 2018-as év divatszíneit jeleníti meg.

 

A filcdarabokkal borított hungarocell félgömbből párhuzamosan törnek elő a bambuszpálcák, amiket indák lazítanak föl. Egyetlen, csodálatos, új fajta mini Cymbidium orchidea fürt a fő díszítő elem a csokorban. Hatásos megjelenítés, elegáns csokor!

 

A szabálytalanul széttépett parafa lapok egymáshoz rögzítésével készült a félig zárt csokoralap. A tömör csokor ebben helyezkedik el, de a kitörő virágzó magnólia ágak ezt a zárt egységet fellazítják.

 

A négyszögletes kartondoboz bevonásával ismét egy zárt csokoralapot kapunk. A furnérlemez feldarabolásával, feltépésével kapjuk a lemezcsíkokat, amiket összetűzve, ragasztva nyerjük a képen látható formát. A „typha” levél tompítja, sötétíti a túlzott világos színt. A virágok és a zöldek a szabadon hagyott helyeken kandikálnak ki.

 

A „kertrészletes” elrendezés jellemezte a műanyag hullámlemezbe kötött csokrot is. Praktikus megoldás, hogy a lemez megtartja a kihajló virágokat, így a csokor egységes képet mutat.

 

A zuzmós ágakból összedrótozott csokoralapra viaszba mártott borostyán termés csomók kerültek. Ebből a természetes alapból „növekednek ki” a különös szirmú tulipánok. A téli hangulatú csokoralap és az üde tavaszi virágok ellentéte izgalmas csokrot eredményez.

 

A színeiben csodás tavaszi csokor nyújtott alakja nem megszokott. A zuzmós ágakból összedrótozott hosszúkás alap ellensúlyozásaként kerül a csokor az ellenkező oldalra. Az értékes, elegáns virágok és a súlypontba rendezett szegfűk tömege remek egységet képeznek. Érdemes próbálkozni egy nem megszokott csokorformával is!