Cikkek

NAK sajtótájékoztató

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnökei tartottak sajtótájékoztatót a Flora Tavasz termelői árubemutató idején a Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon. A szakterületeiket érintő aktualitásokról Zászlós Tibor mezőgazdaságért, Éder Tamás élelmiszeriparért valamint Ifj. Hubai Imre vidékfejlesztésért felelős országos alelnök számolt be.

Ifj. Hubai Imre

Ifj. Hubai Imre

Az őstermelői igazolványok digitalizálásáról is beszélt

Ifj. Hubai Imre vázolta a mezőgazdasági célú ötözéshez kapcsolódó vízjogi engedélyezési eljárásokat, valamint a dísznövénykertészeteket is érintő kertészeti támogatásokat. Ismertette, a kormány benyújtott az Európai Uniónak Magyarország vízgyűjtő- gazdálkodási tervét, amely meghatározza, hogy az elkövetkező 7 évben hol, milyen mennyiségben és minőségben lehet öntözővízhez jutni. Ennek jóváhagyása után májusban várható az öntözésfejlesztési támogatások elindulása.

A kertészeti ágazat számára a víztakarékos öntözési módok elterjedését célozzák azok az uniós vissza nem térítendő támogatások, amelyek kizárólagosan az olyan jellegű fejlesztéseket segítik elő. Ehhez kapcsolódva előtérbe kerülnek technológia korszerűsítések, a fajtaváltás kérdései valamint a termesztő-berendezések új módszerhez való átalakításai. Októbertől megszűnik a vízkészlet-járulék fizetés alóli mentesség, ugyanakkor mértéke alacsonyabb lesz, mint korábban volt, mondta.A vidékfejlesztésért felelős alelnök beszámolt arról is, hogy a kertészetek korszerűsítésére 76,5 milliárd forint áll rendelkezésre a 49,5 milliárd forint öntözési támogatáson felül. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a fejlesztési forrásokra pályázó gazdálkodóknak meg kell felelniük bizonyos jogszabályi feltételeknek. A benyújtással kapcsolatos elvárásokra való felkészülést információs anyagokkal, kézikönyvekkel, kalkulátorokkal segítik. Ezeket a segédanyagokat a kamarai portálon (nak.hu) találhatják meg az érintettek. Kitért arra is, az őstermelői igazolványok digitalizálásával, - mely kamarai kezdeményezésre valósul meg - ellenőrizhetővé válnak a jogszerűen őstermelést végzők. Leválaszthatók lesznek azok, akik adóoptimalizálás érdekében választották ezt a tevékenységi formát. A rendszer elkészülte után a fogyasztók is nagyobb biztonságban érezhetik magukat, amikor az okos telefonokra letölthető applikáció segítségével leellenőrizhetik kivel állnak szemben vásárlásaikkor. Ezáltal a valódi őstermelők komoly piacvédelemhez jutnak, pozícióik megerősödésére számíthatnak. A megújuló rendszer hozzájárulhat az agrárgazdaság kifehéredéséhez és nem jelent hátrányt a tisztességesen gazdálkodóknak.
 

 

Treer András

Treer András

Élénkül a dísznövényágazat

Treer András a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac megalakulásáról, működéséről és jövőképéről tájékoztatta a sajtó munkatársait. Elmondta tavalyi belépések száma 10,3 %-al haladta meg a rekordot tartó 2005-ös évet, ami a dísznövényágazat élénkülésére enged következtetni.

Különösen eredményesnek nevezte az egynyári-, és balkonnövények forgalmának növekedését, ami azért figyelemreméltó, mert a termék túlnyomó többsége hazai kertészetekből származik. Továbbra is erős versenytársának nevezte a 23 éve működő Flora virágpiacnak Hollandiát, hozzátéve, hogy a holland kereskedelmet több mint 100 éve szolgálja a virágtőzsde és a kertészeti kultúrák technológiái is fejlettebbek, korszerűbbek. Treer András a beszámolója idején a 2016-os tavaszi szezont még nem tudta értékelni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Flora Hungaria az általa fölkarolt és rendkívül népszerű virágkötészeti programokkal a virágfogyasztás ösztönzése iránt tesz lépéseket. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben több a munkájukat segítő támogatott reklám-, és marketing programok is elindulnak.

Szöveg és fotók: Merényi Alexandra