Cikkek

Mesterek és tanítványok

Klein Andrea és Nagy Gábor virágkötészeti bemutatója

A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac újabb szakmai bemutatóját már sokan várták. A hosszú téli szünet után szerencsére elkezdődött a tanulás ideje Klein Andrea és Nagy Gábor közreműködésével a galériateremben.

Igaz, hogy Gábor személyesen soha nem volt Andrea tanulója, de korukat tekintve lehettek volna mester és a tanítványa. Andrea már 17 éve mester, s nagy odaadással vezeti gyömrői családi virágüzletét. Az üzlet több generáció óta működik, s most Andrea került már vezetőként sorra. Édesanyja is besegít az üzleti tevékenységbe, de az irányítást már Andrea végzi. Amikor meghallottam, hogy ő fog bemutatni, sejtettem, hogy szinte csak természetes anyagokkal dolgozik majd. Így is történt. Deszka, régi cserép, rafia, ágak, vesszők, sok hagymás növény szerepelt a felhasználandó anyagok között.

A már sok időt megélt, deszkára ragasztott cserepekbe ültette be a nárciszokat. A cserép szélére dughagyma koszorút ragasztott és szizállal fedte be a beültetés tetejét.

Vesszők nélkül nem múlik el Andrea bemutatója. Ebben az esetben is a deszkára erősített fadarabokba rögzített függőleges vesszőket, amik közé zöld somvesszőt font be. A tulipánokat hagymájukkal együtt fonta be közéjük.

A függőleges vesszőket ezúttal faág darabokba fúrta be, ezekre vízszintes vesszőfonatot készített. Megvolt a természetes alap, ami közé rögzítette a fürtös gyöngyike növényeket.

A hagymájukkal együtt vízszintesen fekvő növények úgyszintén vesszőalapon nyugszanak. Egy idő után a virágok felfelé emelkedve, újabb különös látványt kölcsönöznek az alkotásnak.


Különböző tartószerkezeteket állított össze a mester, s ráültette a krókuszokat, illetve belefonta a hagymás tulipánokat, jácintokat.

A természetes anyagokból összeállított tartószerkezethez üveg kémcsöveket rögzített a mester, hogy a beletett virágok folyamatosan vizet kapjanak.

A kerámia tálakat kimondottan Andrea kérésének megfelelően készítette el a gyártó: az oldalára lyukakat fúrt, hogy a vesszők, a kötelek átfűzhetők legyenek, ezzel újabb ötlettel gazdagítva a bemutatót.

Tavaszi kopogtatók és szerepeltek a programban. Az egyik koszorúhoz lelógatott jácintokat, a másikhoz pedig kémcsőbe tett hunyort tett.

Három, különböző, természetes anyagú koszorú bizonyítja Andrea elhivatottságát a természetes dolgok iránt.

Embermagasságú téralkotásában a felfűzött jácintvirág kapott szerepet. A hagymával rendelkező jácintok sem maradhattak ki.

A virágkötészeti programot nagy hozzáértéssel és kedves humorral, amint azt már megszokhattuk tőle, Boros Attila vezette. Több vendéggel is beszélgetett a hagymás növényekről, a leendő programokról, újdonságokról, a ’Nagy kihívás’ nevű akcióról, s végül bemutatta Molnár Csilla mester virágkötőt, a következő, áprilisi bemutató egyik szereplőjét.

 
 
 
 

Nagy Gábor a vásárosnaményi családi virágüzletben dolgozik, főként ötletgyártóként. Édesanyja két éve tette le a mestervizsgát és Gábor is jött a tanfolyamokra, gyakorlati vizsgára, így kedvet kapott a virágkötészet másfajta műveléséhez. Azóta már több hazai verseny győzteseként, második helyezettjeként mutatta meg tehetségét. Még mindig nem döntötte el igazán, hogy a virágkötő vagy másféle szakmát válasszon. Ő is kedveli a természetes megjelenésű munkákat. A finom, részletes, könnyed kidolgozás jellemző rá. A falapra erősített ágak közé tett kémcsöves virágdísze is ezt mutatja.


Elképesztően szép és technikailag kifogástalan csokrot kötött, a barka virágzattal leragasztott kartonlap köré. Mondhatnánk azt is, hogy ez már egy mestermunka!

A mohával borított kerek pozdorja lapra falemezeket és kémcsöveket rögzített, ragasztott. A könnyed szerkezetbe lazán elrendezett virágok kerültek.
Külön figyelmet érdemel a struktúra összeállítások alapjául szolgáló hungarocell félgömbök külső borítása.
A falapra rögzített virágdísz is a könnyedségről, az üde tavaszi hangulatról mesél.

A különböző technikával és anyagokból elkészített alapok már önmagukban is figyelmet érdemelnek, de a változatos, más és más megoldású virágdíszítések is az alapokhoz igazodnak.

 
 

Három hatalmas alkotás bizonyítja Gábor különös tehetségét, hogy ezeket az alig megmozdítható virágdíszeket milyen könnyeddé varázsolta. Változatos, a mozgásformájának megfelelő virágelrendezés, a gazdag színhasználat a méretes alkotások is lebegővé váltak.

A program végén a termet megtöltő közönség még jó egy órán keresztül fényképezte az alkotásokat.

Mindkét virágkötő bemutatójának sikere érezhető volt a helyszínen. Remélem, a csütörtöki virágpiaci napon is hasonlóképpen „nyüzsögtek” a virágkötő látogatók, s megörökítették a mesteri alkotásokat!

Szöveg és kép: Szabó János