Cikkek

Hogy szerezzek gyakorlatot? Hol találok jó virágkötőt?

Többször teszik föl ezeket a kérdéseket az interneten, s hívnak föl telefonon virágkötők, akik már végeztek valamelyik iskolában vagy tanfolyamon, illetve virágkötő munkatársat keresnek. A virágkötő állásokat többnyire szakmai gyakorlattal rendelkezőknek írják ki a virágüzletek, így, aki éppen végzett, valójában még nem rendelkezik azzal, így a virágüzlet sem alkalmazza. A duális szakmai képzésnek éppen ez lenne a célja, hogy az iskolában tanuló virágkötők a virágüzletekben, a mindennapi szakmai és üzleti tevékenység során szerezzék meg azt a szakmai gyakorlati képzettséget, ami az életpályájuk indításához szükséges, a virágüzletek vezetői pedig munkatársakra találjanak.
Az elképzelésnek és a törvényben megfogalmazott előírásoknak nem minden szempontból felel meg a mai helyzet – mondta Hajnal Sándor a Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola igazgatója. Az országban 8-10 szakoktatási intézményben folyik virágkötő, virágkereskedő képzés, hol komoly befektetetéssel, hol pedig szerényebb hozzáértéssel, alacsonyabb színvonalon. Összesen kétszáz diákról beszélhetünk, de a Magyar Gyula iskolában több mint 100 diák tanulja ezt a csodálatos szakmát, amit több jól képzett tanár, mester virágkötő oktat. A magas képzettségi szint ellenére is kevesen helyezkednek el virágkötőként a közép-magyarországi régióban. A másfajta munkahelyválasztásban közrejátszik a virágkötő szakmában dolgozók alacsony bérezése, illetve a nem teljes munkaidő hivatalos elszámolása is! Ezen a helyzeten is a gyakorlati képzéssel lehetne segíteni, hogy a diákok megkedveljék a virágkötő szakmát, megtanulják, értsék a megoldásokat, az üzletmenetet. A virágüzleti gyakorlatok, ha megfelelő képzettségű, hozzáértő, jó pedagógiai érzékkel megáldott mester virágkötőnél zajlanak, bizonyára segítenek a diáknak a végzés utáni döntésben, hogy hol folytassa szakmai tevékenységét. A legjobb megoldás, ha a gyakorlati hely tanulószerződést köt a diákkal, s a tanuló és az üzletvezető is elégedettek egymással, így ott is maradhat rendes dolgozóként a végzés után.

Hogy szerezzek gyakorlatot? Hol találok jó virágkötőt?
Hogy szerezzek gyakorlatot? Hol találok jó virágkötőt?
Hogy szerezzek gyakorlatot? Hol találok jó virágkötőt?

A gyakorlati képzést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tartja kézben, így a rendelet, s minden a duális képzéssel kapcsolatos információ a kamara honlapján (www.nak.hu) részleteiben tanulmányozható.
Jelenleg két módja van a gyakorlati foglalkoztatásnak. A tanulószerződéssel, illetve az iskolával kötött szerződés alapján dolgozhatnak a diákok a virágüzletekben. A jövőben kimondottan a tanulószerződés lesz a meghatározó. A 9. osztályosok csak a szintén a NAK által szervezett II. félév végén letett sikeres szintvizsga után köthetnek szerződést, azaz a nyári gyakorlaton már a virágüzletben dolgozhatnak. A szerződést a diák köti meg az üzlettel, a céggel, amit a NAK ellenjegyez, felügyel, az iskolát értesíti. Az iskola ad tanmenetet, haladási naplót, amit rendszeresen vezetni kell. Tanulófelelőst kell kijelölni az üzletben, aki vállalja a felelősséget a diák oktatásáért. Rendes jelenléti ívet vezet a diák, s fizetést is kap, ami után járulékot kell fizetni, így a nyugdíjba is beleszámít. Rendes szabadság jár a diáknak, emellett munkaruha, utazási és étkezési hozzájárulás is megilleti. Mindebből adódik, hogy a vállalkozásnak, cégnek bejelentési kötelezettsége van a NAV-nál. A tanuló az előírásoknak megfelelően havi netto 18.315,- forintot kap fizetésként. Hajnal Sándor igazgató szerint mégis megéri a virágüzletnek, hogy diákot foglalkoztasson a duális képzés keretében. Miért is? Egyrészt a diák, ha jól megtanítják neki a tennivalókat, akkor nagy segítséget jelent a virágüzletben, másrészt a vállalkozás havonta 52.400,- forintot adócsökkentés formájában jóváírhat, amit kellékre, más anyagra költhet. Ez évente 463.000,- forintot jelent személyenként. A szerződés addig él, amíg diákként szerepel a gyakornok. Több virágüzlet vezető felismerte a tanulószerződés jó oldalát, így néhány diákot foglalkoztatnak is.
Ha nincs tanulószerződés, akkor az iskola köt együttműködési szerződést a virágüzlettel, amit a NAK is ellenjegyez. Ekkor nem kap fizetést a diák, csak a nyári gyakorlata alatt. Az összes gyakorlati idő 40 %-át nem haladhatja meg a virágüzletben eltöltött idő. (Ez a megkötés mindegyik formára érvényes.) A virágüzlet kötelezettsége ebben az esetben is a szakmai haladás biztosítása az évközi és a nyári gyakorlati idő alatt is. A diákot a gyakorlati helyre az iskola javasolja, de ha nem felel meg, akkor lehet változtatni. A nyári gyakorlaton, a szabadidőben végzett munkáért az iskolaszövetkezeten keresztül fizetést is kaphat a diák.
A duális képzésben, az iskolában eltöltött 60 % gyakorlati időben óriási segítséget jelent a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Egyesületének közreműködésével elindított virággyűjtési akció, amivel megkönnyítik a virágkötők képzését, a gyakorlati munka magasabb színvonalra emelését – fejezte be Hajnal Sándor a beszélgetést.
A törvényi előírásoknak megfelelően a tanulószerződéseket kell előnyben részesíteni, sőt egyedivé tenni, s erre kell felkészíteni a virágkereskedőket, hogy vállalják a kissé bonyolult szerződéskötést, a diákok foglalkoztatását, a bejelentést a NAV felé. Akik ezt már vállalták, anyagilag sem jártak rosszul, s elmondhatják a sikeresen kinevelt virágkötőre, hogy az ő diákja volt, sőt, ha jó az együttműködés, akkor az általa betanított virágkötővel együtt dolgozhat a jövőben is.

Szabó János