Cikkek

Egyszerű ötletek – nagyszerű alkotások

Johann Obendrauf (Ausztria) virágkötészeti szakmai bemutatója – 2018. szeptember 5. – Flora Hungaria Nagybani Virágpiac.

Az európai és világversenyekről is jól ismert osztrák mester dicsérettel kezdte bemutatóját-nem is gondolta, hogy ilyen sokféle és szép virággal és kedves, segítőkész kollégákkal találkozik Magyarországon! A biztonság kedvéért egy kisebb teherautónyi virágot, kelléket azért hozott magával!

Nagyjából előkészítette a virágdíszek alapjait otthon, viszont maradt munka bőven a bemutató előkészületére is. Szorgalmának és a sok segítő kéznek köszönhetően időre elkészült minden, s következhetett a szerény számú szakmai közönség előtti műsor.

Johann Ausztriában sok tanfolyamot tart, de a távol-keleti országok iskoláinak is gyakori vendége.

A bemutató kezdetére már minden munka félkészen a színpadon állt.

A műsort Boros Attila VVVMSZE elnök vezette, a szakmai instrukciókat, ötleteket, megoldásokat szakszerűen kommentálta.

A nagy hungarocell tartót az „Angel Wings” fantázia nevű száraz terméssel ragasztotta le. 

A hurkapálcára üveg kémcsöveket rögzített dróttal, amit gyapjúfonallal tekert be, tüntetett el. Az egyensúlyt kisebb, nagyobb virágokkal oldotta meg.

A lótuszterméseket drótra fűzve, összefogta, takarószalaggal rögzítette azokat egymáshoz, majd széthajtotta, így megadva a csokor alapját

Ezután a lótusztermések közé húzta a virágokat, kialakult a kerek csokor. A terméseket aranyfüsttel díszítette.

8. A tűzőhab alapú tál és a hungarocell koszorú együtteséből áll a virágdísz. Az egyik koszorút filccel, a másikat zuzmóval fedte be, majd belehelyezte az előre elkészített virágtálat.

A száraz trópusi termésbe összegyömöszölt tekercsdrótot tett, de száraz páfránylevéllel fedte be. Erre ragasztotta rá az alkotóelemeket. A kis dísz bármilyen ajándékozásra, de esküvői ajándéknak is ajánlható. Az üdvözlő kártya ne maradjon le róla!

A száraz szalagosodott kecskefűz ág az alapja a következő csoportos dísznek. A dróttal összekötött száraz páfránylevél csomót rögzíteni kell az ágra, s erre ragaszthatók a díszítő virágok.

A kifúrt fadarabba szúrjuk a előre elkészített szalagosodott, díszes ágakat, s így készített nagyobb dekorációs elemet.

A drót alapra száraz páfránylevelet rögzített hasonló dróttal, majd különböző fonalakkal, virágokkal lelógó dekorációt tett rá.

Hasonló, összegyűrt drót az alapja a tölcséreknek is, de ezekben üveg kémcsövekben helyezkednek el a virágok.

Faiskolai kellék a koszorúk alapja. A faiskolában a földlabdák készítésekor használják a drót burkolatot. A virágkötészetben pedig nagyszerű koszorú, téralkotás alapnak használható.

A rács fonat szálai közé is be lehet fonni a koszorú alkotóelemeit. Középre virágokkal teletűzdelt száraz tűzőhab gömböt tett a mester. A tűzőhabot előzetesen fedjük be széles papír ragasztószalaggal, hogy akár a meleg vagy a hideg ragasztó sem olvassza meg a habot.

A könnyen hajlítható szárú növényekből alakítsuk ki a koszorút.

A másik megoldásnál nagy üveg kémcsöveket, papírborítású dróttal rögzített a keretre. A vastagabb szárú dáliákat és amarántokat egyesével, a vékonyabb szárú virágokat pedig csoportosan tette bele a kémcsövekbe.

Vastag drótra átellenesen két lótusztermést fűzött fel Johann. A két termés közötti részt összetekert dróttal és száraz páfránylevéllel töltötte ki., s ismét erre ragasztotta a díszítő növényi részeket.

A kis díszek csoportosan a kirakatban jól mutatnak, de egyesével is eladhatók.

Ha látványos, nagy csokrot szeretnénk kötni, akkor nem kell mást tenni, mint a virágszárak közé keresztbe helyezni egy-egy könnyed száraz növényszárat, mint például a képen is látható holdviola.

A keresztbe szálak nem bontják meg a spirális elrendezést, csak a csokorban a virágszálakat távol tartják egymástól. Így nem egy zsúfolt virágköteget kapunk, hanem egy szép, laza csokrot.

A laza csokorban a virágok nem nyomják össze egymást, lesz elegendő terük a kinyíláshoz.

A kiemelt asztaldísz nagyon divatos az esküvői díszítéseknél. Többször gondot jelent, hogy mibe is kerüljön? A nagy és nehéz martini pohárba, esetleg csak fóliába tekert tűzőhabba? A megoldás a kémcső.

Egy súlyosabb fakorongba szúrt erős botra húzzuk rá a az ázsiai keserűfű üreges szárát, majd a tetején, a képen látható módon tegyük bele a vastag drótra rögzített nagy kémcsöveket.

Ezekbe az üveg kémcsövekbe tett virágokkal építsük fel a nagy virágdíszt!

Ugyancsak összetekert drótból készítsünk tölcséreket. A külsejüket vonjuk be filc zsinórral.

Az élő virágokat a drótcsomó közé tett kémcsőbe tegyük.

Ki gondolná, hogy a szokásos koszorú drótalapot milyen nagyszerű ötlettel használhatjuk díszítésre!

Az aranyra festett drót alapot tekerjük keresztül, kasul arany dróttal, majd az így kialakult hálórendszer közé húzzuk be a holdviola száraz hajtásait.

Gyertyával ünnepi kirakati díszként is felhasználható.

A napraforgó mag tál egyszerűen elkészíthető: A hungarocell félgömböt alul lyukasszuk ki, húzzunk bele fóliát, azaz béleljük ki. A vizes alapú faenyvvel összekeverjük a napraforgó magot, majd a fóliába öntve kialakítjuk a kívánt formát. Száradás után kifordítjuk és máris megkaptuk a tálat. Bármilyen anyagból elkészíthető.

Béleljük ki fóliával, vizes tűzőhabot tegyünk bele, s máris tűzhetjük a virágokat.

A virágüzletbe, eladásra kisebb virágdíszek is készíthetők.

Vaskarikából – térdísz, így is nevezhetnénk a következő munkát. A vaskarikát körbetekerjük gyapjúfonallal, egyszerűen behálózzuk.

A hálóra rögzítjük az üveg kémcsöveket, s ezekbe tesszük a virágokat, zöldeket. A karika szélét különböző anyagokkal takarhatjuk, ebben az esetben a fehér nyár levelével.

Másik megoldással – filcdarabokkal fedjük be a szélét.

Falapra ragasztott száraz termésekbe az összetekert drótra, száraz páfránylevélre ragasszuk a díszítő elemeket, vagy a beléjük tett kémcsőbe tegyük az élő virágokat.

A tűzött menyasszonyi csokorban a lelógó levél girlandok csak a tűzőhab tartó oldalába szúrt és visszahajtott drótokon lógnak.

A girlandok így nem foglalják el a virágok helyét

A fehér nyár kisméretű leveleit fűzte föl Johann.

A száraz tűzőhab gömbbe a lyukat, a fogóval meghajlított késsel lehet jó kivájni.

A tűzőhab gömböt termésekkel, virágokkal tűzzük, ragasszuk le, s középre kémcsöveket téve , élő virággal is díszíthető.

A kerek csokor alá két kerek kartonlapból, a kartonlapok közé ragasztott 3-5 meghajlított vastag drótból készíthetünk alapot. Az alapot „Angel Wind” száraz terméssel ragasszuk le.

Ezután már könnyedén megköthető a spirális szárelrendezésű kerek csokor.

Akik eljöttek a bemutatóra nem bánták meg, mert a megvalósítások minden részletét közvetlen közelről láthatták, fényképezhették, így egyszerűbben elkészíthetők az üzletben.

Szöveg és kép: Szabó János